Actualitate News

Zeci de plângeri împotriva forțelor de ordine! Cine le face?

Este vorba despre o persoană cu probleme psihice care reușește cu succes să creeze foarte multe conflicte și plângeri penale. Numele lui este G.S.G. În ultimele săptămâni a apărut pe multe posturi de televiziune. A făcut zeci de plângeri împotriva forțelor de ordine! Este membru al clanului Sportivilor și știe foarte bine să inventeze povești.

Povestea "ofițerului sub acoperire"

In anul 2018 a fost dus la Sectia 16 de Poliție din București pentru că a încercat să jefuiască (nu oricum, prin metoda Maradona!) doi tineri care fumau un joint. Deși pare greu de crezut acesta a afirmat că este ofițer sub acoperire în cadrul Brigazii Antidrog. Și povestea continuă! A reușit chiar să le facă un control corporal. Când tinerii au observat că le sunt sustrase telefoanele și că G.S.G vrea chiar să plece cu ele, au anunțat, la rândul lor Poliția. In felul acesta, atât G.S.G cât și cei doi tineri au fost duși la secția de Poliție pentru audieri. G.S.G a devenit agresiv atunci când politiștii l-au acuzat de jaf. A fost încătușat, dus la secția 16 și apoi la Secția de Psihiatrie. Tinerii, și ei la rândul lor, au fost acuzați de posesie de droguri pentru care li s-a intocmit dosar penal.

De acum încolo povestea devine foarte interesantă. Rețineți faptul că toate aceste lucruri au fost declanșate de către o persoană care suferă de boli psihice!!

WhatsApp Image 2021 05 09 at 23.20.29

"Maradonistul" îi reclamă pe Polițiști. Se declanșează o amplă anchetă

G.S.G  reclamă ulterior la Serviciul de Control Intern faptul că a fost torturat de politiști. La data de 09.05.2018, Serviciul de Control Intern din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București a primit spre instrumentare Dosarul Penal nr. 3396/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 București privind procesul-verbal de sesizare din oficiu nr. 744148/04.05.2018, întocmit de ofițeri din cadrul Serviciului Control Intern, împreună cu o notă de dispoziții întocmită chiar de către procurorul de caz.

Până în prezent au fost realizate următoarele lucruri de către autoritățile statului român:

  1. Citarea telefonică a persoanei vătămate.
  2. Emiterea ordonanțelor de ridicare a înregistrărilor camerelor de supraveghere și bodycam, din data de 02/03.05.2018.
  3.  Emiterea unei ordonanțe și ridicarea documentelor întocmite cu privire la evenimentul petrecut în noaptea de 02/03.05.2018 de către Secția 16 Poliție din București, de la Serviciul Control Intern.
  4.  Emiterea unei ordonanțe pentru efectuarea de recunoașteri de pe planșe foto și transmiterea unei adrese către Serviciul Resurse Umane, pentru obținerea de fotografii a mai multor polițiști din cadrul Secției 16 Poliție București.
  5.  Emiterea unor ordonanțe către I.N.M.L și Spitalul de Psihiatrie DR. Al. Obregia pentru ridicarea certificatului medico-legal al persoanei vătămate și a întregii documentații medicale referitoare la aceasta.
  6.  Emiterea unei ordonanțe pentru înaintarea de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, a înregistrărilor apelurilor efectuate la nr. 112 din noaptea de 02/03.05.2018.

În felul acesta au avut loc mai multe procese. Bineînțeles, cum era de așteptat, instanța a considerat că acuzațiile făcute de acesta nu sunt justificate.  Apoi, cazul a fost preluat de către un procuror militar, deoarece a fost reclamat și un jandarm care a participat la această acțiune. Pentru cei care nu știu, jandarmii sunt militari, ei nu au funcții civile precum polițiștii.

WhatsApp Image 2021 05 09 at 23.08.35 1

Prin Odonanța nr.2910/P/2018 din 23.11.2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul București s-a dispus reunirea dosarelor penale nr.2680/P/2018, 3045/P/2018 și 3334/P/2018 ale Parchetului de pe lângă Tribunal București la dosarul penal nr.2910/P/2018  al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Prin ordonanța nr.2910/P/2018 din 26.11.2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, spre competentă soluționare.

Pe scurt, G.S.G. a formulat plângere penală împotriva agenților de poliție din cadrul Sectiei 16 Poliție București și a jandarmilor din cadrul D.G.J.M.B. care, în noaptea de 2/3 mai 2018, au intervenit asupra sa în timp ce se afla pe strada Izvorul Rece, sector 4. Persoana vătămată arată că a fost încătușată, urcată într-o autoutilitară de poliție și condusă la sediul secției, în tot acest timp asupra sa exercitându-se acte de agresiune. Persoana vătămată susține că agenții statului au folosit agresiunea fizică și psihică împotriva sa pentru a-l pedepsi în legătură cu faptul că a încercat să îl denunțe organelor de poliție pe fiul unuia dintre lucrătorii din cadrul Sectiei 16 Poliție.

Procurorii arată că victima a fabulat

Din analiza coroborată a mijloacelor de probă administrate în cauză (plângere, declarații, rapoarte, înregistrări ale camerelor video stradale, ale echipajului de intervenție și din interiorul Secției 16 Poliție – acte medicale și medico-legale, acte privind organizarea dispozitivului de siguranță publică și patrulare, acte de constatare, etc.) rezultă că jandarmii și polițiștii au acționat în limitele cadrului legal, în exercitarea atribuțiilor lor privind apărarea ordinii și liniștii publice, după ce și-au prezentat calitatea în fața persoanelor vizate, iar actele lor nu au depășit limitele unei intervenții ferme, proporționale, adaptate situației, dată fiind atitudinea agresivă și necooperantă a persoanei vătămate.

Sesizarea care a fost trimisă la numărul 112 a fost formulată de persoane care au precizat că G.S.G., în urma unei întâlniri întâmplătoare pe stradă și fără motiv, a avut un comportement agresiv. La rândul său, G.S.G. a apelat numărul unic de urgență 112, arătând că persoanele respective desfășoară activități infracționale.

Conform probelor existente, echipajul de intervenție a acționat corect, echidistant, dând curs în egală măsură ambelor sesizări. Încă din primul moment al intervenției, polițiștii și jandarmii au pornit camera video corporală, înregistrând întreaga acțiune.

Au fost analizate toate imaginile video

Vizionarea înregistrărilor scoate în evidență faptul că G.S.G a avut o atitudine agresivă, necooperantă față de polițiști și jandarmi (care încearcă să stabilească un dialog rezonabil cu el), provocând scandal și făcând afirmații vădit lipsite de suport în realitate. În urma acestei situații create de G.S.G., pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, acesta a fost încătușat și condus la sediul Secției 16 Poliție – de o parte din echipaj – în scopul realizării verificărilor necesare. Restul echipajului a rămas la fața locului și a făcut verificările necesare raportate la cele reclemate de G.S.G. 
Persoana vătămată nu este amenințată, polițiștii și jandarmii punându-i în vedere doar prevederile legale și consecințele raportate la acestea pe care le poate avea comportamentul său.
Din probele existente la dosar nu rezultă nici distrugerea telefonului mobil al persoanei vătămate de către polițiști sau jandarmi în timpul acțiunii. Degradarea telefonului mobil a fost realizată ulterior, cel mai probabil confrom probelor.

Perioada în care numitul G.S.G. s-a aflat în interiorul secției 16 Poliție este de asemenea înregistrată de camerele video . G.S.G a avut în continuare o atitudine ostilă, necooperantă, fiind ținut, în cea mai mare parte a timpului încătușat.

"Persoana vătămată s-a izbit singură, în mod voluntar, de diferite obiecte, o parte dintre leziuni fiind astfel consecința actelor de autoagresiune"

Atât imaginile de la fața loclui, cât și cele din sediul secției arată că acțiunile fizice desfășurate de polițiști și jandarmi asupra persoanei vătămate reprezintă reacții la manifestările acesteia.  Ele reprezintă în principal acte de imobilizare și nu există nici o imagine care să ateste faptul că persoana vătămată ar fi fost lovită. Mai mult, actele de constrângere fizică nu au fost exercitate în niciunul dintre scopurile sau pentru motivele cerute de art.282 CP.
De altfel, susținerile persoanei vătămate legate de pretinse lovituri  grave, de mare intensitate, nu sunt confirmate nici de actul medico-legal! Este un lucru foarte important!
Mai mult decât atât, conform înregistrărilor video existente, după ce a fost introdus în autoturismul poliției, persoana vătămată s-a izbit singură, în mod voluntar, de diferite obiecte, o parte dintre leziuni fiind astfel consecința actelor de autoagresiune. În raport cu această situație, manevrele și măsurile luate de polițiști și jandarmi față de persoana vătămată s-au dovedit necesare, pe lângă asigurarea ordinii și liniștii publice și protecției altor persoane, mai ales pentru propria protecție a persoanei vătămate, care manifesta o stare de agitație excesivă și o predispoziție ridicată spre autolezare. Una din afecțiunile de care suferă G.S.G. este foarte gravă – schizofrenie paranoidă. La acesta mai adăugați și afecțiuni precum ideație depresivă, ideație delirantă, halucinații, ideație de persecuție, tendințe la dezechilibru emoțional și impulsivitate în situații anxiogene, conflictuale, tulburări calitative de percepție, iritabilitate.

În loc de epilog

De ce sunt eu îngrijorat, pornind de la această întâmplare reală, și de ce am insistat să prezint amănunte?

În primul rând, doi tineri ajung să fie percheziționați corporal în România anilor 2018 de către un infractor și nu numai. Chiar de către o persoană cu probleme psihice! Mai mulți polițiști și jandarmi sunt implicați într-un proces judecat de către un Tribunal Militar. Și este un caz fericit. Multe persoane cu afecțiuni psihice au darul de a face pe banda rulantă plângeri penale.

Există legi în România care să ne apere de astfel de persoane? Nu doar pe noi! Poate mai ales pe cei care încearcă din răsputeri să ne păzească de infractorii periculoși care se înmulțesc mai ales în perioade dificile cum este cea de acum. Vorbim de puținii oameni care mai știu și își fac cu profesionalism și devotament meseria.

Ce trebuie să începem să facem în România? 

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *