Breaking News

VIDEO Un nou război civil în Liban? Armata a intervenit de urgență

Un conflict sectar între suniți și șiiți este pe cale să izbucnească în Liban, ca urmare a asasinării noaptea trecută a unui înalt responsabil Hezbollah. Astăzi, mai mulți indivizi înarmați au deschis focul asupra celor care veniseră să transmită condoleanțe familiei lui Ali Shibli. Cel puțin patru persoane au fost ucise.

Beirutul este din nou scena unor confruntări violente, de data aceasta între două triburi din zona Khalde. Conflictul sectar a fost declanșat anul trecut, după o dispută asupra unui steag religios șiit, arborat în zona triburilor arabe sunite. Atunci, un copil de 15 ani a fost împușcat mortal, iar răspunzător de moartea lui ar fi fost tocmai responsabilul Hezbollah, Ali Shibli. Noaptea trecută, acesta din urmă a fost ucis de fratele adolescentului, care a invocat “legea talionului, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.  Chiar dacă această cutumă nu are nicio legătură cu legile statului libanez, multe triburi recurg la obiceiurile și tradițiile locale, folosind răzbunarea drept “arma de onoarea a unei familii”.

2158186598
Shiiți agitau steagul Hezbollah în memoria celui ucis, moment în care asupra lor s-a deschis focul

Familia din tribul sunit, implicată în această vendetă, spune că a răzbunat moartea copilului și că nu vrea să fie atrasă într-o confruntare armată. Ea a făcut ce trebuia să făcă justiția libaneză cu Shibli, anume, să-l condamne pentru uciderea unui băiat de 15 ani.

La rândul său, Hezbollah, comentând asasinarea lui Ali Shibli în regiunea Khalde, a declarat că “Ali a murit prin logica fanatismului, departe de logica religiei și a statului de drept”.

De la acuzații publice, până la folosirea armelor de foc, nu a mai fost decât un pas. Schimburi puternice de arme grele s-au auzit pe coasta de sud a Beirutului. Armata libaneză a intervenit cu blindate și trupe de comando. Comandamentul Armatei a declarat că unitățile sale, desfășurate în Khalde, vor trage asupra oricui va îndrăzni să îndrepte arma asupra unui soldat al armatei libaneze.

E7uMvu3XIAIA6R2
Armata libaneză: vom trage asupra oricui va îndrăzni să îndrepte arma asupra noastră

Acest conflict, aparent între două triburi locale, poate aprinde flacăra războiului, având în vedere trecutul Libanului. Politicienii și-au exprimat și ei îngrijorarea, mai ales că țara traversează o perioadă tulbure. 

Khalde a fost astăzi scena unor lupte de stradă, în care au fost folosite arme grele

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *