News

Vâlcea / Un medic psihiatru, doi psihologi și un fost polițist, condamnați pentru corupție!

Sentința este definitivă

Magistrații Curţii de Apel Piteşti au admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea şi de trei apelante inculpate împotriva Sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Vâlcea şi au dispus condamnarea celor trei inculpați, după cum urmează:

Primul inculpat, medic psihiatru în cadrul Spitalului Municipal Drăgășani, județul Vâlcea, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunilor de înşelăciune în formă continuată, complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată;

Al doilea inculpat, psiholog în cadrul cabinetului particular pe care îl deține în municipiul Drăgășani, la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată;

Cel de-al treilea inculpat, psiholog în cadrul cabinetului particular pe care îl deține în municipiul Râmnicu – Vâlcea, la pedeapsa de 1 an şi 3 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 4 ani pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înşelăciune în formă continuată, fals intelectual în formă continuată.

De asemenea, în cazul altor șapte inculpați, pensionari, toți din județul Vâlcea, s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei și s-a aplicat avertisment pentru săvârșirea infracțiunii continuate de uz de fals.

În fapt, la data de 22 august 2014, polițiștii anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea s-au sesizat din oficiu în legătură cu existența unor indicii privind implicarea mai multor medici din municipiul Drăgășani, dar și a unui agent de poliție din cadrul Serviciului Rutier Vâlcea, în săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu pensionarea de persoane pentru incapacitate de muncă și încadrarea în grad de handicap.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în perioada 2011 – 2015, unul dintre inculpați, în calitate de medic psihiatru în cadrul Spitalului Municipal Drăgășani, a întocmit, în fals, atât documente medicale, cât și de internare pentru mai multe persoane, documente pe care persoanele respective le-au folosit la Comisiile de evaluare a capacității de muncă ori la Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.

La data de 21 aprilie 2015, ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.A. au efectuat 17 percheziții la mai multe birouri din cadrul Secției de psihiatrie a Spitalului Municipal Drăgășani. Cu această ocazie s-a constatat că exista diferență între persoanele internate în fapt și cele evidențiate în documente, în sensul că, în fapt, erau mai puțini pacienți internați decât situația din documente.

În urma cercetărilor efectuate a reieșit că o parte dintre aceste persoane nu aveau cunoștință că figurează internate în spital, iar unii nici nu au fost consultați la nivelul acestei secții vreodată, datele lor fiind luate de medicul psihiatru din sistemul informatic al spitalului unde erau inserate ca urmare a prezentării acestora pentru consultații la alte secții din spital. Din cercetări a reieșit că prin intermediul internărilor fictive medicul psihiatru urmărea, pe de o parte, eliberarea de documente pentru persoanele care urmau a fi evaluate de comisiile de pensionare, iar, pe de altă parte, prin prescrierea pe Foile de observație clinică ale pacienților a medicamentelor cu regim special care nu se puteau procura din farmacii, aceasta beneficia de medicamentele respective pentru diverse persoane interesate. Prin efectuarea acestor internări fictive de către inculpat, s-a produs la Casa Asigurărilor de Sănătate Vâlcea un prejudiciu de aproape 32.000 lei.

Printre persoanele care au beneficiat de documente întocmite în fals de medicul psihiatru se află și o serie de pensionari, inculpați în cauză, care, deși aveau cunoștință că documentele sunt false, le-au prezentat Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Vâlcea, fiind astfel încadrate în diferite grade de handicap, sens în care au beneficiat de indemnizații. Inculpații au obținut referate de evaluare psihologică, întocmite în fals de cei doi psihologi, fără a fi evaluați vreodată de aceștia, documente care au fost, de asemenea, prezentate la comisie. În această modalitate, s-a produs un prejudiciu de 39.202 lei Consiliului Județean Vâlcea, instituție care efectua plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap la acel moment, respectiv 13.911 lei Consiliului Local Grădiștea și 17.665 lei Consiliului Local Livezi, instituții care au efectuat plata indemnizațiilor însoțitorilor persoanelor cu handicap (persoanele fiind încadrate în grad de handicap accentuat cu însoțitor în baza documentelor false prezentate la Comisie). Toate aceste instituții s-au constituit parte civilă în cauză, inculpații fiind obligați la plata acestor sume de bani.

Medicul psihiatru a fost cercetat și trimis în judecată și pentru 3 acte materiale de luare de mită, iar cu privire la această faptă magistrații au dispus achitarea.

În administrarea probatoriului s-a beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Vâlcea, iar cu ocazia perchezițiilor domiciliare s-a beneficiat de sprijin și din partea Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *