Police Story

Val de violenţe fără precedent în România

Tudorel Butoi: “S-a ajuns în astfel de situații de necontrolat din lipsa educației”

Într-un interviu acordat Știrilor Kanal D, psihologul criminalist Tudorel Butoi face o radiografie a ultimelor incidente petrecute în România. Reputatul profesor e de părere că polițiștii, chiar dacă poartă arme, sunt dezarmați în fața infractorilor, pentru că legea e neclară în privința modului de intervenție. Lumea infracțională s-a schimbat, dar legislația a rămas cu mult în urmă.

bataie 1024x747

Psiholog criminalist Tudorel Butoi:  “Nu mai sunt clanurile alea de cartier pe care le stăpânea poliția prin intervenție rapidă. Acum e vorba de clanurile înfrățite ale celor care au venit cu zecile de mii și se regăsesc cu verii, cuscrii, cumnații. La băutură, dincolo de fraternitatea asta emoțională se pun în discuție vechile conflicte, țepele, înșelăciunile, bătăile care nu au fost onorate și compensate, iată sămânța de scandal”.

supraveghere

Psiholog criminalist Tudorel Butoi: “Ce vedem astăzi în cartierele rău famate e rezultatul unor ani întregi în care nu s-a ocupat nimeni de educaţie unor generaţii întregi. E o lume paralelă pe care autorităţile nu o mai pot controla, iar atunci când poliţiştii încearcă să pătrundă aici, se trezesc încolţiţi şi atacaţi. În momentul în care a intervenit poliția are loc fraternizarea între cei care până atunci își disputau cine știe ce! Începe o confruntare stradală, cvasi de gherilă, între grupurile turbulente cu șipca ruptă din gard și poliția care îi somează. Când sunt în grup se realizează un suflet emoțional care se simte protejat și care se numește imitație! Ei încep să devină creatori: hai să dăm cu piatra, hai să răsturnăm mașinile...”.

Polițiștii sunt legați la mâini. Evident că au arme, dar legea nu le permite să facă mare lucru cu ele, infractorii știu asta și profită din plin!

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts