Police Story

Un raport despre un incident grav a stat la baza schimbării armamentului din Poliția Romană!

Doi polițiști din Timiș au fost la un pas să-și piardă viața într-o confruntare violentă cu mai mulți indivizi înarmați. Pistoalele Carpați s-au blocat după al doilea foc de avertisment!

Valer Kovacs este un polițist erou, lider al sindicatului din Poliție S.N.P.R. DECUS  – Biroul Județean Timiș. A avut nenumărate luări de poziție în favoarea colegilor săi și nu de puține ori a arătat neajunsurile din sistem. Pentru curajul său de a spune lucrurilor pe nume, Kovacs a fost dat afară din poliție, dar  reangajat, opt zile mai târziu, ca urmare a presiunii publice. Liderul de sindicat este cel care a reușit să-i convingă pe șefii din Ministerul de Interne să schimbe armamentul, printr-un raport exploziv legat de evenimentele petrecute în noaptea de 11.04.2020, în localitatea timișeană Peciu Nou. 

În ziua în care pistolul Beretta PX4 Storm intra în dotarea forțelor de poliție din România, ministrul de interne de la acea vreme, Marcel Vela, a ținut să-i mulțumească public polițistului Valer Kovacs. 

Împreună cu un polițist adevărat, de elită al României, și cu conducerea ministerului, am reușit să reabilităm Poliția Națională! Declarația video de la acea vreme.

Iată raportul înaintat de polițistul Valer Kovacs, conducerii Ministerului de Interne

În data de 11.04.2020  în calitate de polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, fiind detașat la Poliția Peciu Nou, în timp ce efectuam misiunea în filtru rutier împreună cu ASP M.G., am fost solicitați să acordăm sprijin patrulei formate din Ag. T. și AS. R., din comuna învecinată Foeni, implicată într-o altercație cu personae agresive.

Comuna menționată este la aproximativ 15 km distanță. Ajunși la fața locului, colegii mei erau în stare de șoc, de abiașsi-au revenit și mi-au explicat ce s-a întâmplat.

În jurul orei 23,00  fiind în filtru rutier în comuna Foeni au observat un autoturism că se îndreaptă spre ei. Au vrut să îl oprească, dar au coborât doi indivizi sub influența băuturilor alcoolice care au devenit violenți la observarea echipajului.

Untitled
Raportul înaintat de polițistul Valer Kovacs este absolut șocant. Doi polițiști au fost la un pas să-și piardă viața!

Au coborât din autoturism, au început să-i amenințe cu moartea pe colegii mei după care au început să arunce cu pietre de pe marginea drumului în direcția polițiștilor. Unul dintre colegi  a scos pistolul din dotare, și a executat două focuri de avertisment în plan vertical, după care i s-a blocat pistolul Carpați. Colegul a observat și a scos si el pistolul din toc , a executat un foc de avertisment tot în plan vertical după care i s-a blocat și lui pistolul.

După 3 focuri de avertisment colegii mei au rămas dezarmați total. Agresorii au intrat într-o curte din imediata apropiere de incident, ieșind afară cu pari. Norocul colegilor a fost că cei doi agresori, ciobani de meserie și recidiviști, cu ani mulți de închisoare, nu au observant că au pistoalele blocate amândoi. Ag. T. avea la el un spray iritant lacrimogen(cumparat din banii lui), pe care l-a folosit în direcția lor.

La ora 23,30 a ajuns la fața locului și ofițerul coordonator Cms.șef. T R, care a început să de-a telefoane. Din dicuțiile telefonice ale domnului ofițer am înteles că vorbea cu dl.cms șef I. I., adjunctul Poliției Municipiului Timișoara.

I-am transmis verbal în repetate rânduri, colegii pot să confirme, domnului cms. șef. T. R. să solicite echipa de la Serviciul de Actiuni Speciale, să cercetăm zona cu câinele de urmă. Mi-a răspuns că NU ESTE NECESAR, că agresorii sunt cunoscuți și îi vom găsi altă dată.

Probabil nu a dorit să îl trezească noaptea pe inspectorul șef că doar el poate aproba intervenția echipei SAS. Domnul Cms. sef I. era mai mult interesat de autospecială dacă nu e lovită de pietre decât de soarta colegilor noștri.

I-am transmis să raporteze mai departe faptul că colegilor noștri li s-au blocat pistoalele din dotare. Mi-a răspuns că nu e important acest aspect, să il las să își facă treaba. După ce a vorbit o oră la telefon, iar noi așteptam în fața casei unde au intrat cei doi agresori, ne-a transmis să continuăm patrularea.

Împreună cu ASP M., un coleg cu experiență de o viață și împreună cu patrula de la Poliția de Frontieră am intrat pe camp și am inceput verificările din proprie inițiativă. Am observat autoturismul abandonat și am început căutarea pe jos.

La scurt timp l-am observant ascuns într-o tufă pe unul dintre agresori. L-am somat să se culce și să ducă mâinile la spate. Nu a opus rezistență deoarece eram cu pistolul în mână.  L-am încătușat l-am filmat cu bodycam-ul personal și l-am condus la autospecială.

118764441 3973863199308410 900399851899741310 n
Polițistul Valer Kovacs este cel care a sărit în sprijinul colegilor săi, ale căror pistoale rămăseseră blocate. Mai mult de atât, pe cont propriu a plecat în căutarea atacatorilor.

In câteva minute l-am găsit și pe al doilea agresor, cu ajutorul domnului ASP M., care cunoaște foarte bine zona. Toate aceste lucruri  nu s-ar fi întâmplat dacă nu acționam noi cei din Linia 1.

 

 Precizez faptul că am fost găsit vinovat și sancționat cu diminuarea salarială pentru faptul că am îndrăznit, în numele sindicatului, să vorbesc de neajunsuri și de incompetența unora dintre noi care au salarii de merit și ne conduc destinele noastre și ale familiilor.

Vreau să punctez faptul că cei care ne conduc, nu cunosc ce e de făcut în situații critice, se blochează cu telefoanele în mână, le e frică să solicite sprijin să nu trezească șefii, nu își asumă nimic și faptul că colegii noștri erau să încaseze pari și pietre în cap,  nu este important de raportat. 

Noi nu suntem cifre într-un registru? Noi suntem oameni!” Noi suntem polițiști!

Azi am aflat că sunt din nou cercetat disciplinar că am îndrăznit să efectuez serviciul cu arma personală deținută legal, în condiția în care aveam raport depus pentru aprobare.

În permisul meu de port armă scrie PAZĂ ȘI PROTECȚIE. Se face referire la protecția mea, nu a altora. Funcționăm după niște proceduri de mult depășite și viata noastră este pusă în pericol.

Pe noi cine ne protejează? Pistoalele Carpați care se blochează la al doilea foc de avertisment?

Vă rog cu respect să luați măsurile legale ce se impun. Cele sesizate me mine pot fi confirmate de colegii mei care au fost acolo și i-am menționat.

Președinte  SNPR- DECUS TIMIS, Agent șef de poliție Kovacs Valer 

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *