Special

Un ofițer antidrog publică o carte explozivă despre fenomenul traficului și consumului ilicit de droguri

Comisarul șef Cătălin Țone este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. L-am cunoscut cu 20 de ani în urmă, când heroina începea să invadeze străzile și să răvășească destinele oamenilor. Erau acei ani teribili, când pe teritoriul României se constituiau primele grupări puternice de crimă organizată, iar noi băteam împreună străzile din capitală în căutarea traficanților de droguri. Se pleca de la prinderea în flagrant a unui dealer mărunt de heroină și din aproape în aproape, anchetatorii ajungeau la lideri. Era un drum greu, anevoios și plin de pericole, dar satisfacția era și ea pe măsură. Încă o rețea destructurată, sute de kilograme de heroină retrase din circuitul ilegal, alți tineri salvați din gherele morții albe. Avem multe în comun și asta este o mare mândrie pentru mine. Iubim justiția și lupta pentru dreptate!

Comisarul șef Cătălin Țone este singurul șef din Poliție pe care de ani buni, valurile din instituție nu l-au mișcat din loc, fiind cel mai vechi manager din capitală. Și nu oriunde, ci la “Serviciul Antidrog”,  o unitate de elită a Poliției Române, care duce o luptă zilnică pe străzi cu cei mai veroși infractori.

Cu Cătălin am început unele dintre cele mai importante operațiuni pe trafic de droguri și de persoane, finalizate cu rezultate care au impresionat o țară. Este un om curajos, ferm, corect, care are o “setare” sigură: fie zi sau noapte, dacă apelezi la el, nu stă pe gânduri și îți dă o mâna de ajutor, în lupta cu traficanții. Nu este doar polițist, ci și un intelectual rafinat care a împins pasiunea dincolo de limite, scriind și publicând multe cărți antidrog.

241207612 4489503257736653 1821491659331963609 n

Acum a publicat “Ayahuasca, între mit și realitate”, un studiu științific internațional care, în cele 280 de pagini a concentrat nu mai puțin de 150 de surse bibliografice, marea majoritate externe.

Cartea este în primul rând un semnal de alarmă în legătura cu explozia fenomenului traficului și consumului ilicit de droguri și o invitație la lămurirea situației juridice, medicale si religioase a unui nou tip de drog apărut la noi, Ayahuasca.

Pot spune cu încredere că lucrarea lui Cătălin este un act de cercetare științifică în pionierat.

Ca sa fac o analogie, îmi amintesc că în anul 2008, Cătălin a scris în premieră  despre necesitatea încriminării unor noi tipuri de droguri apărute in România kratom și salvia divinorum, plante ce cresc în America de Sud. Ulterior, demersul lui Cătălin a prins contur și aceste droguri au fost introduse în tabelul cu substanțe interzise. Am convingerea că și actuala carte a lui Cătălin va contribui la îmbunătățirea legislației antidrog.

Lucrarea 𝘼𝙮𝙖𝙝𝙪𝙖𝙨𝙘𝙖, 𝙞̂𝙣𝙩𝙧𝙚 𝙢𝙞𝙩 𝙨̦𝙞 𝙧𝙚𝙖𝙡𝙞𝙩𝙖𝙩𝙚, de Cătălin Țone poate fi precomandată, la preț special, din librăria online UJmag.ro https://bit.ly/3kOU1gR

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *