Pădurile ţării sunt tăiate în multe cazuri ilegal şi cărate în camioane, care trec prin faţa noastră, pe drumuri publice! Cine îndrăzneşte să le verifice riscă să fie agresat, aşa cum i s-a întâmplat şi unui activist de mediu din Suceava!
Tânărul a fost lovit și amenințat în timp ce făcea o transmisiune live pe o rețea de socializare despre furturile de lemne. Înfuriați peste măsură că bărbatul blochează autoutilitara care ar fi fost supraîncărcată, mai multe persoane au sărit să îl bată! Mai grav este că scenele s-au petrecut chiar sub ochii polițiștilor. Un dosar penal a fost deschis.
La aceste scene şocante s-a ajuns la controlul de rutină pe care activistul pentru mediu l-a făcut împreună cu un colaborator, la ieșirea din localitatea suceveană Marginea.
Au verificat amândoi autorizaţia de transport lemne a camioanelor şi dacă acestea sunt supra-încărcate!
Scene șocante, chiar sub ochii polițiștilor
Punerea unei cantităţi mai mari de copaci tăiaţi în camioane este o metodă folosită des de cei care ne defrişează munţii ca să-i păcălească şi pe ecologisti, si autorităţile, prin faptul că au documente pe transport, dar, în realitate, volumul nu corespunde.
Avizele de transport se pare că erau corespunzătoare, cu câteva mici diferenţe de gabarit, iar cei doi au decis să urmărească până la destinaţie camioanele încărcate cu lemne!
Aici… s-a dezlănţuit iadul , chiar sub ochii poliţiştilor – care fuseseră chemati si ei să verifice transportul!
Iar… scandalul nu s-a încheiat aici! Mai târziu, bărbatul ar fi fost agresat chiar de angajații statului, cei care ar trebui să ne apere pădurile și să sesizeze activitățile suspecte. Activistul a fost îmbrâncit de paznicul ocolului silvic pentru că a cerut să intre în curte și să participe la inventarierea materialului lemnos. Şi acest episod s-a petrecut sub privirile jandarmilor.
Inspectoratul de Poliție Județean Suceava s-a autosesizat în acest caz și a deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de amenintare, loviri sau alte violențe și distrugere.
Statisticile arată că în țara noastră sunt tăiate, în fiecare oră, 3 hectare de pădure, iar cele peste 6.000 de firme care activeză în acest domeniu au înregistrat, anul trecut, venituri record de 2,5 miliarde de euro.