Economic

Situația economică poate deveni la fel de gravă precum criza economică mondială din anii 1930

Albrecht Ritschl este specialist în istoria economiei și profesor la London School of Economics încă din anul 2007. În calitate de istoric, a studiat în detaliu cele mai importante crize economice care au existat în lume, până în momentul de față. Potrivit părerii acestuia, situația economică actuală poate deveni la fel de  gravă precum criza economică mondială din anii 1930.

albrecht ritschl
Albrecht Ritschl avertizează că suntem în prag de criză economică mondială

Orice criză economică amplă are anumite caracteristici centrale: diminuarea cererii, scăderea producției, șomajul în masă, criza financiară urmată de criza publică a datoriilor. Sunt doar câteva aspecte importante, fară a le lua în calcul și pe cele sociale. Toate aceste lucruri le regăsim și în situația economica actuală. Puterea de cumpărare este mult mai redusă, implicit producția se diminuează și ea, șomajul în anumite domenii economice este încă foarte ridicat etc.

Ca și în perioadele de război, oamenii devin îngrijorați, nu mai consumă decât produsele strict necesare, sunt temători și economisesc din ce în ce mai mulți bani, gândindindu-se la ce va urma în viitor. Implicit, apare în felul acesta un blocaj economic

army sniper in combat readiness on firing position QL39MCD scaled
În perioadele de război, oamenii nu mai consumă decât produsele strict necesare. Implicit, apare un blocaj economic!

Un alt indicator important este nivelul inflației. Din cauza nevoii mari de bani în astfel de perioade, statul începe să tipărească bani. Cât de mare va fi nivelul actualei inflații, este greu de precizat, subliniază profesorul Albrecht Ritschl.

Reprezentanții FMI au avertizat încă de la sfârșitul anului 2020 faptul că vor crește masiv datoriile. Pierderea economică la nivel mondial este estimată la valoarea de 12 bilioane de dolari. Și sunt șanse foarte mari ca aceasta să fie mult mai mare, dacă situația se complică.

Gota Gopinath, economista șefă a FMI: nici o țară nu va scăpa neafectată

Deși guvernele din întreaga lume oferă asigurări că economia își va reveni, mai ales pe perioada anului 2021, prognozele FMI sunt destul de sumbre în acest sens. Specialiștii acestei importante instituții financiare susțin faptul că,  aceasta este “cea mai gravă recesiune” de la criza economică mondială de acum aproximativ 90 de ani (Gota Gopinath, economista șefă a FMI). “Nici o țară nu va scăpa neafectată” susține Gota Gopinath. De asemenea, nici prognoza Băncii Mondiale nu era foarte optimistă încă de la finalul anului 2020.

Situație economică din România

Ne confruntăm cu o situație fără precedent din punctul de vedere al datoriilor acumulate, mai ales în ultimii doi ani, raportat la un deficit masiv de forță de muncă, generat de migrația populației către marile țări dezvoltate ale lumii. Este un fenomen, care se va accentua probabil în viitorul apropiat! Dacă antreprenorii români vor păstra un nivel scăzut al salariilor, forța de muncă va migra și mai mult în străinătate.

Sperăm ca profesioniștii din domeniul economic din România să reușească să găsească soluții eficiente pentru a atenua cât mai mult efectele acestei crize economice intense care se anunță. Din punctul de vedere al clasei politice, cred că este momentul să dea, pentru prima dată, dovadă de maturitate și responsabilitate. Nu se poate nimeni juca cu viitorul unei țări complet epuizate de luptele politice, corupție masivă și ineficiență administrativă gravă, fară precedent în istorie.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *