Uncategorized

Siria – Drama unui popor

Siria era una dintre cele mai sigure țări din Orientul Mijlociu. “Muhabaratul”, securitatea siriană, controla totul. Nimeni n-ar fi crezut vreodată că Bashar Al Assad, venit la putere după moartea tatălui său, se va confrunta vreodată cu o revoluție armată. Și totuși, câțiva ofițeri reușesc la începutul anului 2011 să declanșeze o insurecție armată. La început, populația simpatizează cu revoluționarii majoritari suniți, contestatari ai dominației familiei Alawite Al Assad! Trupele guvernamentale ripostează și se declanșează un război civil pe viață și pe moarte, ce se va întinde pe durata unui deceniu.

10
Bashar Al Assad în timpul unei vizite pe front

Teroriștii încep să se infiltreze din nordul Siriei și treptat devin principala forță militară. Ei vor forma trupele Statului Islamic – DAESH. În iunie 2014, ISIS își proclamă Califatul, controlând o treime din Siria și Irak.

13 768x1024
Un deceniu de război a pustiit țara. Peste 400 de mii de morți și milioane de refugiați

Mãrturiile sirienilor care au trăit ororile comise de teroriștii din ISIS sunt cutremurătoare. În 2015, Ali, actualmente stabilit în Suedia, îmi povestea prin ce a trecut el și familia sa.

– Ali Samer: Siria este împărțită. Este împărțită în zeci de grupări teroriste. Fiecare “Emir” și-a strâns lângă el 30-40-50 de teroriști drogați și a pus stăpânire pe o zonă. Au violat, au cumpărat femei, au vândut femei. Au confiscat bunuri, au confiscat case, averi, au taiat capul cui au dorit. Au luat în sclavie pe cine au vrut…

– Christian Sabbagh: Dar a fost o revoluție, un început de Primăvară Arabă…

– Ali Samer: Ce revoluție? A venit cine să facă revoluție în Siria? Asta e întrebarea! Sirianul, nu! Sirianul caută să trăiască, să-și întrețină familia, să aibă un acoperiș deasupra capului. 

Dacă populația a sărăcit din cauza războiului, alții au făcut bani, foarte mulți bani.

4 1
Magazin care închiriaza arme in Idleb (Kafarnil)

Pe panou scrie: magazin de închiriat armament și uniforme
RPG, Mitraliere, Puști, Uniforme, Grade și însemne pentru uniforme
Prețuri pentru închirieri:
Echipament complet pentru o unitate – 25 de mii de lire
Echipament complet pentru o subunitate – 10 mii de lire
Echipament complet pentru o grupă – 5000 de lire

Luptele între diversele grupări armate și forțele guvernamentale au pustiit țara. S-au dat lupte peste tot, pentru fiecare stradă sau metru de pământ. Războiul urban e cel mai devastator, iar armata siriană începea să piardă tot mai mult teren. Crimele odioase ale celor din DAESH, filmate și postate pe internet, au îngrozit lumea întreagă.

– Ali Samer: Sunt așa de sadice și de oribile pentru că așa au fost dedicate să fie. Să fie ura și mai adâncă. Sa nu fie o execuție oarecare…așa. Nu! Să fie o crimă oribilă. Asta reflectă dușmănia din inima lor pentru această țară pașnică și pentru poporul ei!

Un alt sirian, intervine și el, oripilat de cele trăite.

– Abou Yousef: Un om normal nu face așa ceva, doar un nebun. Ei zic că sunt musulmani, nu. Islamul nu permite așa ceva. Acești indivizi sunt niște ucigași plătiți, niște drogați, care au venit în țara noastră (face referire la membrii grupării DAESH). Eu, ca musulman, reneg asemenea specimene.

12 1024x639
Ca să îngrozească o lume întreagă, toate execuțiile au fost filmate și trimise mass-media prin intermediul rețelelor de socializare

Teroriștii au transformat spectacolul macabru al execuțiilor într-o superproducție hoolywoodiană. Au regizori, scenariști și experți în comunicare.

Ambasadorul României în Siria, Dănuț Florin Sandovici – 2015: Dincolo de influența pe care reușesc s-o transmită, s-o aibă prin intermediul acțiunii de luptă pe care o fac și a momentelor de mare cruzime, modul în care reușesc să folosească mass-media este un mare element de atracție.

2 1024x681
O întâlnire informală cu ambasadorii României la Damasc și Beirut, august 2015. Prin eforturile depuse de Florin Dănuț Sandovici și Victor Mircea, sute de familii mixte, siriano-romane, aveau să fie evacuate din iadul sirian și ulterior repatriate în România.

În tot acest iad, mii de familii mixte, siriano-române, așteptau un sprijin din partea României. Operațiunile de extracție au fost printre cele mai periculoase, pentru că mulți au trebuit să fie scoși din zone ce nu se mai aflau sub controlul statului sirian, iar moartea pândea la orice colț de stradă. La o astfel de operațiune am participat și noi (Renu, cameraman și subsemnatul).

3 1024x457
Un convoi al ambasadei României în timpul unei operațiuni de repatriere. Masnaa, granița dintre Liban și Siria

Mașinile ambasadei României și ale OIM au trecut prin zone pustii, prin localități controlate de diferite grupări înarmate și chiar prin zone în care se dădeau lupte grele între forțele guvernamentale ale președintelui Bashar al-Assad și rebeli.

8 1024x681
Alături de reprezentanții OIM – Liban și un diplomat român, la scurt timp după o misiune de evacuare a unor familii mixte din Siria. Poza este făcută la granița dintre Liban și Siria.

 

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *