Arme de foc

Saga unui ”veteran” al războaielor. Autor, Ioan Găucan

A fost fabricată în milioane de exemplare și folosită de forțele armate din cel puțin 50 de țări. Este un vetern al tuturor războaielor. A intrat în serviciu în anul 1937 și avea să iasă la “pensie” 53 de ani mai târziu, mai exact în 1990.

Începînd cu primul război mondial a apărut necesitatea unei arme automate mai uşor de purtat ( mitraliera avea nevoie de doi sau trei oameni pentru a fi operată) care să asigure putere de foc şi unor unităţi aflate în mişcare, spre deosebire de mitraliere, mai grele, care se pretau foarte bine războiului poziţional. Se rezolva problema focului susţinut combinat cu mişcarea. Astfel că marile puteri s-au grăbit să adopte arme de acest gen.

Francezii cu a lor Chauchat 1915, britanicii cu Lewis 1914, germanii cu Bergman MG15 sau americanii cu a lor Browning BAR 1918 dau tonul unei noi categorii. Denumirea oficială pentru francezi era de puşca mitralieră ( adoptată şi de armata română), anglo-saxonii îi ziceau light machine gun, iar nemţii Leichtmaschinengewehr. Armele de acest tip şi-au dovedit eficienţa şi au devenit o parte importantă a arsenalelor moderne.

Cehoslovacia – o țară cu o puternică industrie de armament

Începînd cu anii 20,  Cehoslovacia trece la proiectarea și dezvoltarea unei puști mitraliere proprii. Povestea începe cu testarea unor modele ce și-au dovedit valoarea precum M1918 Browning- BAR. Wermachtul a adoptat modelul 30 (după ocuparea Cehoslovaciei) sub denumirea de MG30(t), iar Iugoslavia va adopta modelul 30J (ultima varianta de 30) și o vor produce sub licență la arsenalul din Kraguevac sub denumirea Пушкомитраљез 7.9mm модел 1937″.

Pușca mitralieră fabricată sub licență la Cugir – România

ZB vz.30 a fost fabricată sub licență în România de către Uzinele Metalurgice Copșa Mică Cugir (CMG Cugir). Producția a început în anul 1938, arma fiind denumită oficial pușca mitralieră ZB model 1930. Pînă în anul 1941 armata română avea deja în dotare 18000 exemplare, 5000 fiind fabricate la Cugir într-un ritm de 250 exemplare pe lună datorită procesului de producție mai laborios. ZB vz.30 a fost una dintre principalele arme ale armatei române fiind folosită în toate luptele purtate de ostașul român, de la Stalingrad pînă în munții Tatra.

image 2
ZB vz.30 a fost una dintre principalele arme ale armatei române fiind folosită în toate luptele purtate de ostașul român, de la Stalingrad pînă în munții Tatra

Pe larg despre istoria acestei puști mitralieră, pe site-ul Asociației Naționale a Colecționarilor de Arme

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts