Actualitate

Revolta fermierilor!

Cândva au fost eliberați de obligațiile față de boieri. Alexandru Ioan Cuza a fost inițiatorul unei Românii moderne. Apoi, au fost împroprietăriți cu pământ. Au muncit, au participat la războaie și au murit pentru dreptul lor legitim. In anii ’50, le-au fost confiscate proprietățile și au rămas fără nimic. După Revoluția din 89, le-au fost restituite “micile averi”. Astăzi, au ajuns cerșetori în propria lor țară. Războiul dintre Rusia și Ucraina începe să afecteze și Europa: mișcări de stradă, proteste, violențe.

Ucraina era un mare exportator de cereale până la invazia rusească. Pentru că Europa e solidară cu o țară ocupată, a înlesnit exportul recoltelor din Ucraina prin intermediul țărilor vecine: Polonia, România și Ungaria. Astfel, au fost create coridoarele solidarității. Doar că grânele ucrainene și pline de organisme modificate genetic au ajuns să fie vândute în Europa, la preț de dumping.

 

Fermierii au protestat față de politicile UE
Fermierii români au ieșit cu utilajele agricole în semn de protest față de politicile UE

Comisia Europeană a spus că-i va despăgubi pe agricultorii afectați, numai că sumele trimise au fost ca o monedă aruncată în sictir unui amărât. De aici, a început totul! Fermierii au organizat proteste în mai multe zone, nemulţumiţi de soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele lor. Aceeași stare de spirit poate fi regăsită și în Bulgaria sau Polonia.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *