War Zone

Războiul din Ucraina sau ziua “Z”

24 februarie, 2022.  Primul conflict militar la scară largă de după cel de-al doilea război mondial izbucnește înainte de răsăritul soarelui. Anunțul declanșării ostilităților este făcut de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la ora 5 dimineața:

“Oricine încearcă să intervină şi, cu atât mai mult, să creeze ameninţări la adresa ţării noastre, la adresa poporului nostru, trebuie să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat şi vă va aduce consecinţe pe care nu le-aţi experimentat niciodată în istoria voastră”

Și infernul s-a dezlănțuit…

Războiul din Ucraina sau ziua
Nici zonele civile nu sunt ferite de rachete

Operațiunea militară a Rusiei se desfășoară pe scară largă, cu elicoptere, avioane, artilerie și vase de luptă. Sute de rachete lovesc clădiri, aeroporturi, depozite de muniţie şi combustibil, rute strategice.

Imaginile transmise de principalele agenții de presă sunt apocalitice. Clădiri întregi transformate în moloz, maşini calcinate, oameni care fug oriunde văd cu ochii de teama bombardamentelor.

Războiul din Ucraina sau ziua
Cândva, oamenii trăiau liniștiți. Astăzi, zona e fantomatică…

O panică generală a pus stăpânire pe ucraineni. Străzile au devenit pustii, gările din marile orașe au fost luate cu asalt. Oamenii au fugit din calea morții, fără să mai țină cont de obiectele de preț lăsate în case.

Războiul din Ucraina sau ziua
Gurile de metrou au devenit principalul refugiu pentru mulți civili

Stațiile de metrou s-au transformat în adevărate adăposturi pentru oamenii care au reușit să-și salveze viața din calea urgiei. Au fugit printre bombe și rafale de arme automate, de cele mai multe ori cu copiii în brațe. De unde atâta curaj? Probabil că instinctul de conservare, instinctul de părinte i-a determinat să aibă o asemenea forța psihică ca să poată ocoli moartea la miime de secundă.

Războiul din Ucraina sau ziua
Toată agoniseala de-o viață este făcută scrum. Oamenilor nu le-a mai rămas nimic. În această fotografie, forțele ucrainene îi duc pe civili în zone sigure

Sfârșitul episodului 1

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *