International

Raport ONU: Uciderea lui Qassem Soleimani a fost arbitrară şi ilegală!

Experta ONU în drepturile omului, Agnes Callamard, spune că Washington nu a demonstrat că generalul iranian reprezenta un pericol imediat. Concluzia raportului este că, în “absenţa unei ameninţări iminente ce ar fi pus în pericol viaţa, modul de a acţiona al Statelor Unite era ilegal” şi contravine Cartei Naţiunilor Unite.”

Agnes Callamard, raportor special privind execuţiile extrajudiciare, sumare sau arbitrare:

În lumina probelor furnizate până în prezent de Statele Unite, luarea la ţintă a generalului Soleimani şi moartea celor care îl însoţeau constituie un asasinat arbitrar de care Statele Unite sunt responsabile în virtutea dreptului internaţional umanitar.

Justificând ordinul de omorâre a lui Soleimani, preşedintele american Donald Trump a declarat, după moartea acestuia, că generalul, pe care l-a numit “teroristul numărul unu” al planetei, pregătea atacuri “iminente” asupra unor diplomaţi şi militari americani.

2139041 1416091804
Milioane de iranieni au participat la înmormântarea generalului Soleimani

În raportul său, experta franceză respinge argumentul lui Donald Trump, subliniind că SUA nu au demonstrat că generalul iranian “reprezenta o ameninţare iminentă.”

Potrivit expertei, Washingtonul nu a reuşit să demonstreze că asasinarea lui Soleimani era “necesară”.

Nu a fost furnizată nicio probă că generalul Soleimani planifica în mod specific un atac iminent împotriva intereselor americane, mai precis în Irak, pentru care o acţiune imediată era necesară şi ar fi fost justificată. Nicio probă nu a fost adusă pentru a arăta că Statele Unite nu au avut timp să ceară ajutorul comunităţii internaţionale, inclusiv al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a face faţă unor presupuse ameninţări iminente” – arată raportul.

La 3 ianuarie, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă, la Bagdad, pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene. În acelaşi atac a fost ucis şi locotenentul lui Soleimani, irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, liderul paramilitarilor pro-Iran din ţara sa. Uciderea generalului Qassem Soleimani, considerat unul dintre cei mai puternici lideri din Orientrul Mijlociu, a generat un val de proteste în Iran.

Moartea generalului Qassem Soleimani în presa arabă

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts