Narcotrafic

Prinderea celui mai căutat narcotraficant din Columbia!

A devenit liderul celui mai periculos cartel columbian de droguri, după uciderea lui Pablo Escobar, în 1993, de forțele speciale ale poliției. În ultimele trei decenii a exportat zeci de tone de cocaină în America și a îngenuncheat statul columbian prin asasinate și operațiuni de narcotrafic. Pentru prinderea lui, un satelit a supravegheat permanent zona deasă din Necocli, situată la granița cu Panama, unde se bănuia că se ascunde, conform informațiilor obținute din interiorul organizației.

Cih2EzNUgAABRcD 1024x677
Clanul Golfului a exportat zeci de tone de droguri în America, prin Pacific, folosind bărci rapide și semi-submersibile. Aici, o captură impresionantă de cocaină, realizată de poliția columbiană.

Clanul Golfului, cunoscut ca Los Urabeños, este un cartel columbian implicat în trafic de droguri, asasinate și trafic cu minori. Organizația numără peste 3000 de membri, mulți dintre ei adevărați profesioniști ai crimei. Sunt răspândiți în peste 300 de localități din întreaga țară, precum Antioquia, Chocó Córdoba, La Guajira, Cesar, Santander, dar și în marile orașe, Medellín sau Bogotá.

7 1 1024x697
Membrii Clanul Golfului (Los Urabeños) dispun de o vastă pregătire militară și sunt antrenați pentru lupte de gherilă.

Dispun de armament sofisticat, schimbă des locațiile, nu folosesc comunicații radio sau prin satelit, iar legăturile dintre ei se fac doar prin mesageri umani. În cazul în care se simt luați în vizorul autorităților, folosesc tactici de gherilă sau recurg la acțiuni teroriste pentru a scăpa din încercuire.

12 1024x344
Forțele speciale ale poliției columbiene au măturat jungla aflată la granița cu Panama.

O ofensivă fără precedent a fost lansată în Columbia pentru capturarea lui Otoniel, liderul Clanului Golfului, căutat de peste un deceniu. Era pe lista americanilor, pentru a cărui capturare s-a oferit o sumă record: 5 milioane de dolari. Acuzațiile sunt dintre cele mai grave: furnizare de asistență unui grup paramilitar, desemnat de guvernul SUA ca fiind organizație teroristă. De asemenea, importul în SUA a cel puțin 73 de tone de cocaină, prin țări precum Venezuela, Guatemala, Mexic, Panama și Honduras.

6
Cine ar crede că acest bărbat, cu cătușe la mâini, a ordonat uciderea a sute de oameni și a traficat în SUA zeci de tone de cocaină?

Bărbatul îmbrăcat în tricou negru și încălțat cu cizme de cauciuc, specifice fermierilor din mediul rural, se numeşte Dairo Antonio Usuga. Este liderul Clanului Golfului, cel mai sângeros din Columbia, care controlează exporturile de cocaină către America Centrală şi Statele Unite. Usuga, cunoscut sub pseudonimul Otoniel, este unul dintre cei mai temuţi narcotraficanţi din lume.

10 1 1024x766
Un selfie pentru posteritate cu prinderea celui mai căutat narcotraficant din lume. Otoniel zâmbește…

Armata lui de asasini terorizează o mare parte din nordul Columbiei și este implicată în asasinarea unor poliţişti, soldaţi și lideri ai societăţii civile. Cartelul lui Usuga este format din foști membri ai unei grupări paramilitare de dreapta. “Soldații” și-au căpătat experiența în luptele avute cu gherilele de stânga, dar și cu forțele de poliție din Columbia.

4 1
Peste 1200 de luptători din forțele speciale, susținuți aerian de 18 elicoptere Black Hawk, au participat la operațiunea de prindere a liderului Cartelului Golfului.

Otoniel se ascundea în jungla columbiană, undeva între dealul Yoki și dealul Azul. Avea un dispozitiv de securitate impresionant. Era păzit de sute de indivizi înarmaţi, dispuşi în 8 inele de securitate. Ei se deplasau între între 1 și 3 kilometri distanță de locația sa exactă. Otoniel nu folosea niciodată telefonul. Pentru a comunica cu membrii clanului, apela la curieri. Aceste tehnici au fost aflate după ce un satelit a monitorizat atent zona bananieră, nu departe de granița cu Panama. Astfel au fost identificați luptătorii care făceau parte din inelul său principal de securitate, ba chiar și ce fel de mâncare îi aduceau.

2 1
Momentul capturării celui mai temut narcotraficant din Columbia.

Dairo Antonio Usuga și-a început activitatea criminală la 19 ani, când a aderat la grupul de gherilă.Trei ani mai târziu, se implica activ în traficul cu droguri. A urcat rapid în ierarhia narcotraficanților, fiind considerat un ucigaș fără milă. Cu timpul, a devenit nu doar cel mai sângeros lider de cartel din lume, dar și cel mai bogat. Ajunsese să cultive “coca” pe o suprafaţă de peste un sfert de milion de hectare.

80139D9A 081F 4D8F 9B4E 37DE9BCA2F97 w1597 n r1 st 1 1024x576
Războiul cu lumea narcotraficanților este unul lung și de uzură. În această luptă nu există învingători sau învinși!

Împotriva lui Dairo Antonio Usuga, alias Otoniel, sunt deschise peste 120 de procese pentru infracțiuni grave, dar există și o circulară roșie emisă de Interpol pentru omucidere multiplă calificată, răpire multiplă calificată și conspirație în vederea comiterii unor infracțiuni grave. Urmează să fie extrădat în SUA, unde riscă pedeapsa pe viață.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *