Anchete

Poliţiştii fac descinderi în zonele unde se fac tăieri ilegale de păduri

Peste 180 mc de material lemnos fără documente legale au fost confiscați de polițiștii de la Combaterea Delictelor Silvice și reprezentanți ai Gărzii Forestiere din Bistrița-Năsăud, în ultimele zile.

În perioada 22-23 aprilie 2020, polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice din Bistrița-Năsăud și specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au acționat împreună, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul exploatării, circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. Verificările au fost desfășurate în mai multe comune de pe Valea Someșului și Valea Sălăuței.

În trafic, polițiștii au oprit pentru control, în localitatea Cormaia, un camion care transporta material lemnos. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că, pentru jumătate din încărcătură, conducătorul auto nu avea documente legale de proveniență. Acesta transporta 14 mc de material lemnos, iar pentru 7 mc nu a putut prezenta documente legale, cantitate ce a fost confiscată de polițiști. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform Legii 171/2010, cuantumul fiind de 5.000 de lei.

Au fost efectuate controale de specialitate și la cinci societăți comerciale și depozite de material lemnos, iar în urma verificărilor au fost constatate nereguli privind modul de expediere a materialului lemnos. Astfel, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 25.000 de lei și a fost confiscată cantitatea de 175,31 mc de material lemnos.

Valoarea totală a materialului lemnos confiscat în acțiunile desfășurate se ridică la 37.600 de lei.

WhatsApp Image 2020 04 24 at 13.52.44 1

infracțiunilor din domeniul silvic.

În primele 3 luni, au fost verificate peste 2.700 de târguri, oboare și piețe, depozite, exploatări forestiere și alte obiective. Polițiștii au controlat, în trafic, și 21.136 de mijloace de transport material lemnos.

Pentru ilegalitățile silvice constatate, au fost întocmite 2.351 de dosare penale, fiind soluționate 1.528 de dosare penale, în care sunt cercetate 491 de persoane, pentru infracțiuni silvice. 

Pentru alte nereguli, polițiștii au aplicat aproape 4.000 de sancțiuni contravenționale potrivit Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, a căror valoare se ridică la 6.000.000 de lei. 

Ca măsuri complementare, au fost ridicați, în vederea confiscării, peste 19.700 de metri cubi de material lemnos, în valoare de 5.810.000 de lei. În plus, au fost indisponibilizate 77 de fierăstraie mecanice, 7 atelaje hipo, 3 autovehicule și 2 tractoare.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts