Editorial

Polițiștii din Gorj au procedat corect! Au cerut sprijin și au evitat o răscoală în zonă!

E o perioadă a provocărilor. Se caută pretexte pentru a declanșa o răzmeriță. Nu uitați, gestul de forță al polițiștilor din America a dus la revolta a milioane de oameni. Lumea fierbe, magazinele sunt vadalizate, iar distrugerile în masă sunt la ordinea zilei. Așadar, să revenim în Gorj.

Chiar dacă fuga polițiștilor pare rușinoasă, în primă fază, cei doi au acționat corect. În a doua, se vede clar lipsa de pregătire și de tactică poliţienească.

Regula numărul 1: După încătușare, suspectul trebuie extras în mare viteză. Dacă nu se poate realiza acest lucru, din diferite motive, iar în sprijinul suspectului mai intervin și alții, polițiștii trebuie să lucreze în binom și să adopte poziții decalate între ei. În cazul din comuna Stănești, cel care era șef de patrulă trebuia să facă somațiile legale că “se va folosi Forța Fizica”, în cazul în care atacatorii nu încetează.

Regula numărul 2: Dacă aceștia au continuat acțiunile ostile, trebuia repetată somația si folosit sprayul lacrimogen și tonfa pentru imobilizare.  În cazul în care unul dintre cei doi polițiști era atacat, colegul lui făcea somația că se va folosi armamentul din dotare.

Regula numarul 3:  În cazul în care atacatorii nu s-ar fi supus,  polițistul trăgea în plan vertical. Dacă nici somația în plan vertical nu ar fi avut efect, atunci se tragea în dreptul picioarelor.

Cu cât indivizii sunt mai agresiv verbal și fizic, cu atât polițiștii trebuie să adopte o intervenție energică, prin folosirea forței fizice și a materialelor din dotare,  pentru a nu da posibilitatea acestora de a pune în pericol viața și integritatea corporală a trecătorilor, cetățenilor aflați în zonă, cât și a polițiștilor aflați în acea misiune.

O altă greșeală pe care am observat-o. Mulți polițiști, probabil din comoditate, nu poartă pe centură materialele din dotare și în ordinea care trebuie, adică pe partea dreaptă, pistolul, apoi catușele, stația, pe partea stânga, încărcătoarele de rezervă, tonfa sau bastonul telescopic, sprayul  lacrimogen.

Sunt multe de îndreptat și de pregătit în Ministerul de Interne, dar sunt ascunse sub preș, iar profesioniștii, de cele mai multe ori, sunt trecuți pe linie moartă sau preferă să părăsească instituția pentru că nu-și mai găsesc locul.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts