Preşedintele Ibrahim Boubacar Keita şi premierul Boubou Cisse au fost arestaţi de armată în urma unei revolte care a avut loc marţi, după luni întregi de proteste de stradă în instabilul stat din Africa de Vest, care se confruntă şi cu o insurgenţă a grupărilor islamiste. Junta #Mali care a preluat puterea a anunţat că dorește să instituie o tranziţie politică civilă care să conducă la alegeri generale, într-un interval de timp rezonabil.

Colonelul-maior Ismaël Wague, purtătorul de cuvânt al juntei # Mali, a declarat în timpul unei conferințe de presă că „Mali alunecă pe zi ce trece în haos, anarhie şi insecuritate din cauza oamenilor însărcinaţi cu destinul său. (…) Societatea civilă şi mişcările socio-politice sunt invitate să ni se alăture pentru a crea împreună cele mai bune condiţii pentru o tranziţie politică civilă care să conducă la alegeri generale credibile pentru exerciţiul democratic prin intermediul unei foi de parcurs care va pune bazele unui nou Mali”.

România contribuie, pentru o perioadă de un an, la eforturile internaționale de menținere a păcii în Mali cu un detașament al Forțelor Aeriene Române format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM. “Situația este în permanență monitorizată de conducerea Ministerului Apărării Naționale, care este în legătură atât cu militarii detașamentului românesc din Mali, cât și cu Organizația Națiunilor Unite”, asigură MApN, într-un comunicat remis presei.
Baza ONU Camp Castor – unde este staționat și Detașamentul Carpathian Pumas – se află la o distanță de peste 1.000 de kilometri de capitala Bamako, acolo unde a avut loc acest “coup d’état”.