Actualitate

Lovitură dată traficanților de migranți!

2 E

Procurorii DIICOT și Polițiștii de Frontieră au destructurat o rețea specializată în traficul de migranți. Potrivit anchetatorilor, migranții le plăteau traficanților sume cuprinse între 2.000 și 2.500  de euro pentru a ajunge în țări din vestul Europei. Au avut loc descinderi în București, Ialomița, Călărași și Timiș.

La data de 20.08.2019, pe rolul DIICOT-Structura Centrală  a fost înregistrată o cauză penală având ca obiect sesizarea din oficiu a ofițerilor de poliție de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Serviciul de Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere cu privire la activitatea infracţională transfrontalieră desfăşurată de un grup de criminalitate organizată specializat în comiterea infracţiunii de trafic de migranţi  pe ruta Bulgaria/Serbia-România-Ungaria-state din vestul Europei, format din cetățeni români domiciliaţi pe raza municipiului București și a județelor Ialomița, Călărași şi Timiş, care erau sprijiniți de către un cetățean tunisian stabilit în România, responsabil cu recrutarea și găzduirea migranţilor.
Ca mod de operare, membrii grupării infracţionale preluau grupurile de migranți de origine africană sau arabă care intrau ilegal pe teritoriul României, din Bulgaria şi Serbia, îi adăposteau în diferite locaţii situate pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, iar ulterior organizau trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României cu Republica Ungaria, având ca destinaţie finală state din vestul Europei, cu precădere Germania şi Marea Britanie.

6 E


În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că , începând din luna februarie 2020, gruparea infracțională a activat pe teritoriul României, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea și transportarea migranţilor intrați ilegal pe teritoriul României, din Serbia, dar și a unor persoane, cetățeni străini, intrați legal în România, dar care nu aveau drept de circulație în Spațiul Schengen. Aceştia aveau ca destinație finală Germania, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro, pentru fiecare migrant.
În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate în microbuze de transport persoane, care efectuau curse cu cetăţeni români care declarau că merg să muncească în state din Vestul Europei, pentru asigurarea unui paravan în scopul realizării transportului şi trecerii frauduloase a frontierei de stat a României către Ungaria a mai multor migranţi, având ca destinaţie finală state din vestul Europei, cu precădere Germania şi Marea Britanie.

3 E


În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că începând din luna februarie 2020, gruparea infracțională a activat pe teritoriul României, prin racolarea, îndrumarea, călăuzirea și transportarea migranţilor intrați ilegal pe teritoriul României, din Serbia, dar și a unor persoane, cetățeni străini, intrați legal în România, dar care nu aveau drept de circulație în Spațiul Schengen. Aceştia aveau ca destinație finală Germania, costul unui astfel de transport fiind de 2.000 – 2.500 de euro, pentru fiecare migrant.
În vederea trecerii frauduloase a frontierei de stat migranţii erau ascunşi în locuri special amenajate în microbuze de transport persoane, care efectuau curse cu cetăţeni români care declarau că merg să muncească în state din Vestul Europei, pentru asigurarea unui paravan în scopul realizării transportului şi trecerii frauduloase a frontierei de stat a României către Ungaria a mai multor migranţi.

7 E


Începând cu data de 01.06.2020, suspecţii au fost monitorizaţi în timp ce derulau un transport de migranți. Astfel, la data de 02.06.2020, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, poliţiştii de frontieră au descoperit, ascunși într-un loc special amenajat în interiorul unei autoutilitare, șapte cetățeni egipteni care urmau să fie scoşi ilegal din România de şoferul microbuzului, cetăţean român, şi alţi doi însoţitori ai acestuia, tot cetăţeni români.
Persoanele în cauză au fost conduse la sediul DIICOT în vederea audierii.
De asemenea, în municipiul Timişoara au mai fost identificate alte două microbuze, modificate cu locuri special amenajate pentru ascundere, precum şi un autoturism folosit de către membrii grupului pentru transportul migranţilor
La aceeaşi data, procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane și ofițeri de poliție de frontier din cadrul I.G.P.F. au efectuat patru percheziții domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi a judeţelor Timis şi Ialomiţa, fiind puse în aplicare șase mandate de aducere.
În cursul zilei de astăzi, 5 inculpaţi au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare  preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de 11 inculpați a fost dispusă masura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts