War Zone

Izbucnește un nou război civil în Liban?

Refugiații sirieni au devenit victime ale violenței în ultimele ore în Liban, după ce un lider al milițiilor libaneze creștine (FL) a fost găsit ucis în zona de frontieră dintre Siria și Liban. Potrivit autorităților libaneze, o “bandă de hoți sirieni” este considerată responsabilă pentru această crimă, însă membrii comunității creștine susțin că aceasta este opera Hezbollah-ului. 

GKtSne WUAAw6UT
Pascal Sleiman a fost găsit ucis în zona de frontieră dintre Siria și Liban.

Autoritățile libaneze au arestat șapte sirieni implicați în acest jaf, care s-a soldat cu moartea lui Pascal Sleiman, o figură proeminentă a Forțelor Libaneze. Potrivit surselor judiciare, confesiunile celor șapte sirieni arestați demonstrează că singurul motiv al crimei a fost furtul mașinii politicianului.

GJ2wIAaasAADnZv
Secretarul General al Hezbollah-ului din Liban, Hassan Nasrallah, acuză Forțele Libaneze și Kataeb că vor să provoace un nou război civil

Chiar și după apelul la calm lansat de autorități, noaptea de luni, 8 aprilie, spre marți, 9 aprilie, a fost zguduită de violențe împotriva cetățenilor sirieni. Videoclipurile care prezintă bărbați, identificați ca migranți sirieni, fiind agresați de presupuși susținători ai forțelor libaneze, sunt distribuite fără încetare pe rețelele de socializare. Mașinile aparținând sirienilor au fost vandalizate. În localitățile creștine din Muntele Liban și în alte părți, refugiații înspăimântați și persoanele strămutate sunt baricadate în casele lor.

Declarațiile milițiilor creștine privind faptul că întreaga vină o poartă Hezbollah-ul pentru acest asasinat, disimulat sub forma unui jaf, au escaladat tensiunile sectare. Într-un discurs susținut pe 8 aprilie, Hassan Nasrallah a acuzat Forțele Libaneze și alte grupuri creștine că încearcă să aducă Libanul în pragul unui nou război civil.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *