Police Story

“Ironside” – o investigație planetară

Peste 800 de arestări, sute de asasinate evitate la timp, zeci de tone de cocaină și mii de arme de foc capturate, în urma unor ample operațiuni. Top 16 forțe de poliție din lume au fost implicate: Australia, Austria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Lituania, Noua Zeelandă, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, inclusiv Scoția, Statele Unite ale Americii. Totul a plecat de la un banal serviciu criptat, monitorizat în secret de agenții FBI.

arme 14

Primăvara anului 2017. Polițiștii francezi aveau să descopere în timpul unor descinderi că toți membrii bandelor foloseau telefoane ciudate, EncroChat. Informațiile au fost trimise, atât partenerilor din Europa, cât și americanilor. Așa s-a aflat că o platformă garanta utilizatorilor săi anonimatul deplin. Mesajele, filmarile și fotografiile trimise se autodistrugeau la un interval de câteva secunde.

Encrochat
O imagine promoțională care arată caracteristicile Encrochat

Agenții FBI au intrat pe fir și au aflat că EncroChat nu era o simplă aplicație criptată. Membrii grupărilor aveau telefoane modificate, fără sistem de localizare GPS, cameră sau microfon. Specialiștii au aflat că peste 60 de mii de utilizatori foloseau aceste telefoane criptate. 

Calvin Shivers
Calvin Shivers, director adjunct la Divizia de Investigații Criminale din FBI

Platformele de comunicații criminale criptate au fost un instrument de evitare a aplicării legii și facilitarea criminalității organizate transnaționale.

Doar în ultimele luni au fost interceptate şi descifrate, în timp real, “peste 100 de milioane de mesaje” transmise între diferite grupări de crimă organizată. Astfel, au fost prevenite zeci de execuții la comandă, inclusiv în Marea Britanie, Suedia și Norvegia. De exemplu, în Australia a fost dejucat un atentat care urma să aibă loc într-o cafenea și s-a prevenit la timp asasinarea unei familii compusă din cinci persoane.

După decodarea mesajelor criptate, au fost posibile peste 800 de arestări pe întreg continentul. Poliţiştii au capturat peste 2 tone de droguri, sute de arme şi zeci de milioane de euro, bani proveniți din activităţi ce țin de crimă organizată.

Jannine van den Berg 1
Jannine van den Berg

Operațiunea "scutul troian" este un bun exemplu de muncă polițienească inovatoare și îndrăzneață, care este de neegalat. Fiecare partener a oferit propria sa expertiză unică și împreună am oferit o performanță internațională fantastică.

image
Linda H Staaf, Poliția Suedia (Polisen)

Criminalitatea se răspândește peste granițe, iar cooperarea internațională este crucială pentru combaterea criminalității grave.

Ulterior, în data de 13 iunie, EncroChat a realizat că activitatea sa  este monitorizată din exterior. Ultimul mesaj trimis de urgență abonaților a fost: “Vă sfătuim să aruncați dispozitivul imediat”…

Prea târziu! Acum sunt cunoscute coridoarele internaționale pentru traficul de droguri, arme și spălarea banilor. Mai mult, poliția are o prețioasă baze de date cu asasinii care iși ofereau serviciile pe EncroChat.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *