Peste 800 de arestări, sute de asasinate evitate la timp, zeci de tone de cocaină și mii de arme de foc capturate, în urma unor ample operațiuni. Top 16 forțe de poliție din lume au fost implicate: Australia, Austria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Lituania, Noua Zeelandă, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie, inclusiv Scoția, Statele Unite ale Americii. Totul a plecat de la un banal serviciu criptat, monitorizat în secret de agenții FBI.
Primăvara anului 2017. Polițiștii francezi aveau să descopere în timpul unor descinderi că toți membrii bandelor foloseau telefoane ciudate, EncroChat. Informațiile au fost trimise, atât partenerilor din Europa, cât și americanilor. Așa s-a aflat că o platformă garanta utilizatorilor săi anonimatul deplin. Mesajele, filmarile și fotografiile trimise se autodistrugeau la un interval de câteva secunde.
Agenții FBI au intrat pe fir și au aflat că EncroChat nu era o simplă aplicație criptată. Membrii grupărilor aveau telefoane modificate, fără sistem de localizare GPS, cameră sau microfon. Specialiștii au aflat că peste 60 de mii de utilizatori foloseau aceste telefoane criptate.
Platformele de comunicații criminale criptate au fost un instrument de evitare a aplicării legii și facilitarea criminalității organizate transnaționale.
Calvin Shivers, FBI
Doar în ultimele luni au fost interceptate şi descifrate, în timp real, “peste 100 de milioane de mesaje” transmise între diferite grupări de crimă organizată. Astfel, au fost prevenite zeci de execuții la comandă, inclusiv în Marea Britanie, Suedia și Norvegia. De exemplu, în Australia a fost dejucat un atentat care urma să aibă loc într-o cafenea și s-a prevenit la timp asasinarea unei familii compusă din cinci persoane.
După decodarea mesajelor criptate, au fost posibile peste 800 de arestări pe întreg continentul. Poliţiştii au capturat peste 2 tone de droguri, sute de arme şi zeci de milioane de euro, bani proveniți din activităţi ce țin de crimă organizată.
Operațiunea "scutul troian" este un bun exemplu de muncă polițienească inovatoare și îndrăzneață, care este de neegalat. Fiecare partener a oferit propria sa expertiză unică și împreună am oferit o performanță internațională fantastică.
Jannine van den Berg, Poliția Olandeză
Criminalitatea se răspândește peste granițe, iar cooperarea internațională este crucială pentru combaterea criminalității grave.
Linda H Staaf, comisar de poliție
Ulterior, în data de 13 iunie, EncroChat a realizat că activitatea sa este monitorizată din exterior. Ultimul mesaj trimis de urgență abonaților a fost: “Vă sfătuim să aruncați dispozitivul imediat”…
Prea târziu! Acum sunt cunoscute coridoarele internaționale pentru traficul de droguri, arme și spălarea banilor. Mai mult, poliția are o prețioasă baze de date cu asasinii care iși ofereau serviciile pe EncroChat.