O analiză asupra amenințărilor referitoare la traficul ilegal de arme de foc, realizată de către EUROPOL, arată că internetul devine un mediu intens utilizat pentru comerțul ilegal cu arme de foc, ca urmare a caracterului anonim al tranzacțiilor. Traficanții de arme folosesc sisteme menite să le protejeze identitatea reală, precum TOR și sisteme de plată bazate pe monede virtuale, gen Bitcoin.

Experţi în domeniul militar şi de securitate se tem că traficul ilegal de arme va înflori in Uniunea Europeană, datorită ușurinței cu care se pot obţine. Nu mai este un secret pentru nimeni că toate grupările de crimă organizate sunt în posesia unor arme de foc, aduse ilegal, prin diferite filiere specializate, plecând de la arme ușoare, de calibru mic, până la arme automate, de tip AKM.

Cele mai multe arme au fost procurate prin intermediul site-urilor din dark web, pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiționale. Iar oferta este una generoasă. Iată ce arme se găsesc la vânzare pe dark web, noi nouțe, dar cu seriile șterse, cel mai probabil furate din diferite depozite. Armele sunt ulterior folosite în diferite răfuieli sau pentru asasinate la comandă. Este și cazul unui gălățean, urmărit internațional, pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la omor calificat și uz de armă fără drept.
în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2018, individul, având asupra lui un pistol cu muniție letală și amortizor, a tras mai multe focuri de armă asupra unui bărbat, de 32 de ani, rănindu-l grav. Un an mai târziu, În mansarda imobilului din municipiul Galați, unde a fost localizat interlopul, polițiștii au găsit 4 pistoale cu muniție letală.
Armele aveau amortizoare de sunet, similare celor folosite de traficanţi în asasinate.