Actualitate

Închisoare de la 1 la 5 ani pentru cei care fac un cont în numele altei persoane

Un caz din Brașov, petrecut în 2018, a ajuns în atenția Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, aducând în atenția tuturor faptul că, o persoană care deschide un cont pe rețelele de socializare în numele altcuiva, riscă o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Câți dintre noi ne-am confruntat cu această problemă, și anume cu conturi deschise în numele nostru pe rețelele de socializare? Cred că mulți… Și cu siguranță încercarea de a lua legătura cu administratorii rețelelor este una grea și uneori fără rezolvare.

În 2018, un bărbat din Brașov a fost condamnat pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals în numele fostei iubite, postând imagini compromițătoare la adresa acesteia.

Judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție care a decis că această faptă este o infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *