Actualitate

IGPR vine cu clarificări după întâlnirea nocturnă dintre liderii Poliției și capii clanului Duduianu

După trei săptămâni de incertitudini, dezvlăuiri pe surse și aspre critici la adresa Poliției Române, venite, culmea, tot din interior, Inspectoratul General al Poliției Române răspunde unor întrebări care au apărut în spațiul public.

A procedat Poliția Română corect sau nu?

De ce nu ați comunicat?

De ce a fost nevoie ca șeful Poliției să participe la această acțiune?

Își dă demisia sau iese la pensie șeful Poliției?

“Sunt doar o parte dintre opiniile exprimate în ultima perioadă în spațiul public la adresa noastră”, se arată într-o notă de presă a Poliției Române. “Pentru că avem obligația de informare corectă , dar și pentru că am învățat și noi ceva din acest eveniment, vom răspunde aici”:

Comunicat IGPR:

De ce nu am comunicat după înmormântare, ci doar în momentul în care au apărut unele imagini? Pentru că operaţiunea Poliţiei nu s-a terminat după înmormântare. De ce s-au întâlnit noaptea? Pentru că a fost un element surpriză. S-a ales o oră târzie astfel încât să nu existe posibilitatea ca această informaţie să fie diseminată rapid la toţi cei care şi-au anunţat prezenţa şi despre care noi deţineam informaţii că vor fi prezenţi la orele 14.00. De ce nu au fost chemaţi membrii familiei la discuţii în sediul Poliţiei? Pentru că s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceştia putând refuza să se prezinte. (în general, aceste persoane sunt aduse la Poliţie cu mandate de aducere!) Trebuie să-şi dea demisia chestorul Vasilescu? (…) Şeful Poliţiei Române şi-a făcut datoria în mod eficient, rezolvând o problemă complicată, conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituţiei noastre.

Potrivit sursei citate, Poliţia Română a procedat “legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare” care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în ţara noastră, ci şi pe plan internaţional.

Comunicat IGPR:

În orice situaţie de această natură, analizezi şi pui în aplicare soluţia cea mai eficientă, astfel încât să primeze protejarea vieţii şi integrităţii persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca să ne scuzăm sau justificăm acţiunea, ci o spun experţii în managementul crizelor, conform regulilor de tactică poliţienească şi culegere de informaţii ce se aplică şi-n alte state cu experienţă în managementul acestui gen de evenimente

În ce priveşte criticile referitoare la faptul că priveghiul a avut loc la domiciliu şi ar fi durat prea mult, Poliţia Română susţine că, potrivit legii, nu ea este instituţia care aplică măsuri de sancţionare pe acest domeniu.

Comunicat IGPR:

Acest eveniment a fost analizat, din două perspective: limitarea răspândirii noului coronavirus, respectiv, şi foarte important, împiedicarea producerii unor acte de violenţă, de natură să afecteze grav ordinea publică. Au fost destule persoane care au spus că poliţiştii au intervenit şi au oprit o nuntă în Constanţa, iar în cazul din Bucureşti ‘le-au permis interlopilor o organizare deşănţată’, desfăşurată pe durata mai multor zile. Nici asta nu am explicat suficient, aşa că aducem acum la cunoştinţa opiniei publice faptul că am aplicat sancţiuni şi într-un caz şi în celălalt, pentru încălcarea normelor în vigoare. Astfel, printre alte măsuri, în Bucureşti s-au aplicat peste 250 de sancţiuni, înmormântarea respectând în desfăşurare normele legale.

Potrivit IGPR, de-a lungul timpului au fost organizate “ample operaţiuni” de destructurare a clanurilor, iar liderii lor principali, uneori chiar aparţinând unor generaţii consecutive, au fost închişi în penitenciare în mod repetat, familia Duduianu fiind “la a treia generaţie în penitenciar, unii dintre ei condamnaţi a treia oară”. Pe de altă parte, instituţia atrage atenţia asupra unei probleme de personal cu care se confruntă, lipsa angajaţilor care cunosc bine munca de poliţie din teren.

Comunicat IGPR:

Acest eveniment nedorit a scos în evidenţă un aspect deficitar al organizării noastre actuale: Plecarea din rândurile noastre a unui număr mare de profesionişti, a celor care cunosc în mod sofisticat munca de poliţie din teren, oameni care impuneau respect şi teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative. Acest lucru îl cunoaştem şi încercăm remedierea operativă în fiecare situaţie de criză care apare. În consecinţă, am ajuns azi să discutăm de ce şeful Poliţiei Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluţie operativă eficientă, pe româneşte, nu am avut altă soluţie care să garanteze succesul operaţiunii.

În acest context, IGPR precizează că Liviu Vasilescu era, la momentul respectiv, în concediu timp de cinci zile, dar “a fost rechemat urgent şi a rezolvat problema în cinci ore” şi ” oricum, (…) nu era la prima lui ‘excursie în teren’ ” de la preluarea mandatului.

Comunicat IGPR:

În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experienţa necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acţionând după ‘litera manualului’ de tactică poliţienească, pe care trebuie să-l cunoască orice poliţist. (în plus, după cum aţi observat, echipa operativă a ştiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi). Alte întrebări la care răspundem aici. De ce nu am comunicat public aceste elemente până acum? Tocmai pentru că operaţiunile de acest gen ale Poliţiei Române nu pot fi publice decât la finalul investigaţiilor. Orice informaţie care ar fi apărut în spaţiul public ar fi putut compromite cercetările

Întregul material poate fi citit pe pagina Poliției Române

https://www.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/comunicate/clarificari-ale-unor-intrebari-aparute-in-spatiul-public

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts