Anticoruptie

Fostul procuror DNA, Mircea Negulescu, reținut tot de procurori!

Până mai ieri, Mircea Negulescu era un procuror de temut în județul Prahova. A instrumentat multe dosare, printre care și dosarul Tony Blair, în care este implicat și fostul premier Victor Ponta. Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA de la acea vreme, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD. În urma unor dezvăluiri de presă, toate aceste acuzații au căzut  rând pe rând, aidoma unor piese de domino. Cel care a instrumentat dosarul, astăzi este acuzat de abuz în serviciu, cercetare abuzivă, fals intelectual, represiune nedreaptă şi inducerea în eroare a organelor judiciare.  

În iunie, anul curent, Parchetul General anunţa că procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a lui Negulescu  pentru cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor, (patru infracţiuni); participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată.

Mircea Negulescu mai este acuzat că, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ”ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane”.

De asemenea, Negulescu ar fi ”realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”. 

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts