Intelligence

Update / Fost membru al forțelor speciale române, răpit în Libia

El asigura securitatea pentru EUBAM (European Union Border Assistance Mission)

C. C. Este un veretan al războiului din Afganistan. A lucrat la Grupul Naval al Forțelor pentru Operații Speciale din Contanța. Chiar s-a antrenat alături de cei din SEALS. Din 2012, a ales să demisioneze din Armata Română. A plecat ca și PSD (Personal Security Detail) în diferite zone ale globului. De trei ani se afla pe teritoriul Libiei, având ca misiune paza delegațiilor de la EUBAM.

Informațiile mele din interiorul Libiei

Marți, 11 aprilie, ora 13:00. MCC, alături de alți doi colegi, un croat și o irlandeză, primesc misiunea să însoțească o delagație UE până la aeroporul internațional din Tripoli, Mitiga. La scurt timp, cei trei sunt înconjurați de niște indivizi înarmați și duși într-o direcție necunoscută. O să vă întrebați probabil de ce nu au ripostat, mai ales că erau înarmați. Era un loc public, plin de oameni, tu ca și om antrenat nu poți face uz de armă câtă vreme ești în inferioritate numerică și ai civili în preajma ta.

Deși despre acest caz știam doar eu, curios, știrea a apărut pe diferite site-uri, interpretată ciudat

Cum poate fi arestat un PSD care acționa de peste 3 ani în Libia, zi de zi având armament asupra lui, legal, cu permis libian, pentru activități ilegale? Misiunea lui și a colegilor săi din Croația și Irlanda era una oficială. Mai mult de atât, armamentul pe care fiecare membru îl avea ( Glock 17 și MP 7) era înregistrat legal în Libia și aparține de drept Uniunii Europene.

Radaa este a treia miliție din Tripoli ca și număr de luptători, mulți dintre ei foști polițiști. 

Update/ sâmbătă 15 aprilie, ora 10:00

Poziția Ministerului Afacerilor Externe

UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe precizează că, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgență măsuri specifice, în cooperare cu instituțiile partenere, pentru soluționarea rapidă a situației cetățeanului român aflat în custodia autorităților libiene.

MAE menționează că, în conformitate cu datele obținute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) și al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia, în serviciul căreia se află cetățeanul român, ca angajat al unei companii de securitate private care asigură protecția personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităților libiene.

MAE precizează că Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) se află în contact permanent cu autoritățile libiene, precum și cu reprezentanții misiunii EUBAM și Delegația UE la Tripoli și efectuează toate demersurile necesare pentru clarificarea situației cetățeanului român și eliberarea sa.

MAE reamintește că, în conformitate cu Alerta de călătorie în vigoare pentru Libia, se recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.

Un comunicat ciudat apărut pe Twitter

Un text tradus din limba arabă spune că Radaa a făcut mai multe rețineri în Tripoli. Nu se menționează nimic despre vreun român. Mai mult de atât, semnatarul twitter-ului este bucuros că strănii încep să fie o țintă pentru libieni. 

223

Exclusiv

Radaa arestează 3 oameni de securitate aparținând unei companii private de protecție numită Garda World, de naționalități americane și engleze, și 5 libieni care asigură protecție Misiunii Uniunii Europene (EUBAM).

Acuzațiile se referă la legalitatea prezenței acestei companii de securitate străină în Libia, mai ales după ce oamenii de securitate străini și-au arătat armele și au efectuat acțiuni care încalcă protocoalele de securitate.

S-a făcut coordonare între Radaa și serviciile secrete libiene, iar cei în cauză au fost deferiți Parchetului General pentru încălcarea Rezoluției nr. 248 din 2012 privind interzicerea intrării unor astfel de companii străine în Libia.

Salutări sincere dispozitivului de descurajare….

Străinii sunt hărțuiți săptămâna aceasta 😂.

Radaa numără peste 3000 de luptători. Este a treia sau a patra miliție ca mărime din Tripoli. Cartierul General se află chiar în incinta Aeroportului Internațional Mitiga. 

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *