War Zone

Farah Omar, un jurnalist de doar 25 de ani și operatorul video, au murit în urma unui atac israelian.

Farah Omar, o jurnalistă de doar 25 de ani,  a murit astăzi în urma unui atac cu rachete în sudul Libanului. Cameramanul Rabih Maamari, 39 ani, a avut aceeași soartă.  Acest tragic incident subliniază riscurile extraordinare și pericolele cu care se confruntă reporterii aflați în zonele de conflict. Jurnalismul în timp de război este o profesie extrem de periculoasă, deoarece, oamenii de presă se expun adesea la tiruri de artilerie, bombardamente și alte forme de violență, în timp ce încearcă să aducă știri importante publicului larg.

Premierul libanez Najib Mikati „a condamnat ferm atacul israelian” împotriva jurnaliştilor, acuzând Israelul că doreşte „să reducă la tăcere mass-media care denunţă crimele şi atacurile sale”.

Pe 13 octombrie, un alt jurnalist libanez de la agenția Reuters, Issam Abdallah, a fost ucis într-un atentat similar, în timpul căruia alți șase jurnaliști – doi de la AFP, doi de la Reuters și doi de la canalul Qatar Al-Jazeera – au fost răniți.

Issam
A murit și el în Liban, în timp ce relata istoria clipei

Cincizeci și trei de jurnaliști și lucrători media au fost uciși de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, potrivit ultimului bilanț al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), publicat marți.

Moartea lui Farah Omar și a altor 53 de colegi de breaslă este un memento dureros al sacrificiilor pe care jurnaliștii le fac pentru a aduce știri din zonele de conflict. Comunitatea internațională și organizațiile de presă trebuie să asigure protecția și siguranța jurnaliștilor care trasmit din astfel de zone periculoase.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *