Captagon este produs și comercializat în țările din Orientul Mijlociu, mai ales în zonele aflate sub controlul ISIS. O singură pastilă luată în luptă, îl face pe terorist să se simtă invincibil, să nu mai aibă frică, să se detoneze cu zâmbetul pe buze…
În urma unei operațiuni desfășurate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, demarată în august 2020, au fost descoperite droguri în valoare de 60.000.000 de euro.
La data de 30 august a.c., a ajuns în Portul Constanța o navă ce transporta două containere, cu 40 de tone de produse nealimentare, trimise din Portul Latakya, Siria și care ar fi tranzitat Turcia.
În unul dintre cele două containere au fost descoperite, disimulate, 1.480 kg. de hașiș și 751 kg. de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon). Drogurile erau disimulate între marfa legală, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe. Marfa de acoperire era săpun organic cu o densitate foarte mare, care avea menirea de a masca drogurile ce se aflau între cutiile de carton ce conțineau săpun. Comprimatele de tip captagon, uzual, au un conținut ridicat de amfetamină. Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 60.000.000 de euro.
Este cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria structurilor de combatere a traficului de droguri din cadrul Poliției Române. Activitățile efectuate în cadrul operațiunii au fost desfășurată în cooperare cu D.E.A. -S.U.A.
Un ofițer de la Crimă Organizată povestește cum au fost capturate drogurile.
În anul 2015, autoritățile din Liban au raportat o captură record de 15 milioane de tablete de captagon. În perioada 2010-2014, aproape cinci milioane de tablete sau 1,43 tone de captagon au fost confiscate în cinci țări ale Peninsulei Arabice (Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar și Yemen), conform datelor raportate de autoritățile din aceste țări către United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Zeci de milioane de tablete, multe marcate cu logo-ul Captagon, au fost confiscate în aceeași perioadă în Iraq, Iordania, Liban si Siria.