Anchete

Dezvăluiri din lumea întunecată a proxenetismului

Proxenetismul aduce venituri de sute de milioane de euro, anual. Desigur, vorbim de bani negri, care intră în conturile grupărilor de crimă organizată. Este o afacere la fel de profitabilă ca și traficul de droguri sau de arme. În premieră pentru emisiunea Sabbagh in Acțiune, un proxenet, face dezvăluiri despre lumea criminală din care a făcut parte. Povestește cum sunt recrutate victimele, cum ajung peste hotare și care sunt legăturile dintre diferitele grupări de crimă organizată. Astăzi, el își ispășește pedeapsa într-un penitenciar din România.

Christian Sabbagh: Care este filiera unui proxenet? Modul lui de operare, mai exact…

Proxenet: Un proxenet întotdeauna își alege victimele dupa naivitatea lor. Proxeneții din ziua de azi…la ce mod…adică nu se mai ia cu japca. Nu se mai bat. Se ia prin iubire…lover boy. Ceva de genu’. Adică, o convingi pe fată c-o iubești…una, două, trei…că totul o să fie bine, să facem bani…că o iei de nevastă și așa mai departe. Da, în mare parte vin singure, oricum. Adică…

Christian Sabbagh: Să înțeleg că ele știu de la bun început pentru ce merg în străinătate?

Proxenet: Cu siguranță, da. Majoritatea, da. Adică, 90% da!

Christian Sabbagh: Știți ce mi se pare curios? În foarte multe cazuri am observat că sunt minore. Eu nu înțeleg cum reușesc aceste minore să părăsească România, să treacă de vamă?

Proxenet: E foarte simplu. La notar! Cu unul dintre părinți sau cu amândoi. Ei sunt de acord, își primesc suma. De multe ori,  părinții sunt mințiți că fata merge, nu știu, și face cu totul altceva, studii sau nu știu, să muncească pe bani, ceva de genul… Sau au părinți bețivi, delăsători, pe care îi cumperi ieftin, bla, bla…e simplu, se bucură. Mai au vreo 4 pe acasă…hai, scăpăm de ea, ne mai trimite și nouă bani… Am întâlnit cazuri în care tac-su …

Christian Sabbagh: ….adică, au fost și cazuri de-astea…

Proxenet: Da, frate, nu te gândi, sunt oameni reduși, frate, au o limită de gândire. Ăla de a lucrat în uzină și n-a știut decât să sudeze, să taie un fier… Ce să știe ăla ce face fii-sa?

Christian Sabbagh: Atât de naivi să fie părinții să creadă că o fată de 15 ani poate fi angajată în străinătate?

Proxenet: Nu știu, fetele și băieții în ziua de azi, de 15, 16, 17 ani, n-au în cap decât bani, droguri și sunt ușor influențabili. Părintele, la rândul lui spune “bă, decât să golanească, să alea…, o știu plecată afară, în străinătate”. Întotdeauna, nu eu merg la părinte, întotdeauna va merge o prietenă bună de-a ei, așa se fac conexiunile. Și uite că e văr-miu, e cutare, e cutare, îi faci câteva vizite, o dai în iubire, părintele pune botul, nu e asta o problemă. Că nu le racolăm, mă rog, nu le racolăm din medii cu oameni cu bani sau…nu.

proxenet

Christian Sabbagh: Cum se face racolarea?

Proxenet: Măi, e cam simplă treaba. De exemplu, hai s-o luăm de unde știu eu. Ne urcăm în mașină și plecăm la țară. Adică, nu foarte departe de București – 30, 40 de kilometri. Mai ales dacă ar fi vară, frumos afară, o terasă, o cârciumă, o bodegă de-a lor de acolo, puțină afirmație, o mașină bună și așa mai departe… Fetele sunt curioase, hai la o plimbare, e foarte simplu… Sau pe Facebook. Mai ales pe Facebook. Pe Facebook, acolo racolezi cel mai ușor, cel mai ușor…

Christian Sabbagh: Dar… îți trebuie o anumită psihologie să-ți dai seama dacă vrea, dacă tânăra e dornică, nu e dornică?

Proxenet: Da! Orice fată tânără, nu chiar orice fată, dar majoritatea se gândesc la bărbați puternici, un statut financiar bunicel, protecție…lăsând la o parte alte lucruri – distracție și așa mai departe. Și ele vin singure, așa vor: “hai să ieșim din lumea aia de…”, “hai să jucăm o șeptică sau un remi la mine acasă, ori să stăm pe net”. Vor să vadă viața. Mai ales fetele care vin din provincie la facultate, la studii. Acolo-i cel mai simplu !

Christian Sabbagh: Odată ajunse în străinătate, înțeleg că sunt “scoase la produs”, cum se spune. Bănuiesc că zonele acelea sunt împărțite: aici există un clan de albanezi, acolo un clan de români, dincolo un clan de marocani…

Proxenet: Da, peste tot e așa.

Christian Sabbagh: Cum poți să penetrezi zona, că nu cred că-i foarte simplu?

Proxenet: Ori te împrietenești cu respectivii și, gen, le dai ofrandă și lor din ce faci tu, iar ei îți dau o anumită chestie, ori… dacă ești la ei pe teritoriu, mai greu să le faci față, să te bagi peste ei. Îți cauți alt loc. Dar, în general, ce vezi pe stradă, ce vezi tu așa, nu știu, pe centură – dau un exemplu de la noi. Alea sunt scursura prostituatelor. Alea sunt nimeni, zero barat. WC-uri. N-au nici o treabă cu…să zicem așa, cât de cât, lux… Știi, o puștoaică de 17 ani înaltă, bine făcută, s-o mai rupă un pic și pe engleză… Ea învață, e dornică, învață de la mine cum să-l prostească pe fraier, d-alea, c-o dă în iubire cu fraierul. N-o scoți pur și simplu la produs, “hai, du-te și dă-mi 25 de euro, 50 de euro”, știi? Nu, se bagă în seamă…sunt mulți proști cu bani, foarte mulți proști cu bani și oamenii o dau în iubire. Înțelegi? Tu ești în spate întotdeauna, ea te iubește pe tine, ea totul învața de la tine. Aștia-s banii, așa se fac banii în ziua de azi. Nu să ai 2-3 prostituate la club. Alea sunt, nu știu, întâmplări. Nu e chiar așa.

Christian Sabbagh: Bănuiesc că nu poți să ai 3-4 femei, 5 la produs în Italia și să nu cotizezi. Am observat că sunt foarte multe rețele și filiere.

Proxenet: Da, n-ai cum. Deci, în Italia, în mare parte albanezii, românii, cotizează. Categoric. N-ai cum. Dar, și fata întotdeauna își ia banul ei. Adică, ea e mulțumită, își ține o familie acasă, e chiar ok pentru ea.

Christian Sabbagh: Din experiența ta, membrii ăștia, ai rețelelor albaneze, sunt periculoși? Sunt răi, sunt violenți?

Proxenet: Sunt răi, sunt violenți, exact cum sunt țiganii la noi. Numai în grupuri, singuri niciodată, doar dacă au o armă în mână, ceva de genul… N-au educație sportivă, nu sunt buni în nimic în privința asta, decât dacă au o armă în mână sau sunt mai mulți. Își câștigă teritoriul, e greu să intri peste ei pentru că se lasă cu alte nenorociri…Sunt și răzbunători. Adică, nu pot să-ți facă ție rău, fac pe altă cale. Au răbdare și fac, nu știu, sunt destule căi… În principiu, nu prea e bine să te bagi cu ei.

Christian Sabbagh: Peștii români cum se înțeleg cu albanezii?

Proxenet: Păi, nu prea se înțeleg. Dar, nici nu-și lasă prea mult loc de bună ziua între ei. Fiecare-i cu pizda mă-si gen! Gândește-te că și ei au venit, ca și noi, din altă țară. Nu te gândi că ei erau acolo. Se plătesc anumite șmecherii pe cluburi. Unde ajung banii? Într-adevar, la adevărații mafioți! Pentru că nimeni n-o să te lase pe tine să te duci cu două femei…dau un exemplu, cum ar veni la noi, în Centrul Vechi, să te postezi pe un club, clubul ăla are un patron, patronul are niște conexiuni, ca peste tot. Știi ce zic… În caz de gardă, de protecție, de una de alta… Că-ți trebuie și protecție, că-ți vine și te și bat, îți iau și femeile, știi ce zic? …. Gândește-te că un proxenet în afară, chiar și la noi, din toată suma, doar un sfert pleacă. 

Christian Sabbagh: Pleacă unde?

Proxenet: În diferite părți. Până și un sectorist, un tablagiu d-ăsta, până și ăla își ia banii. Deci, să nu crezi că nu vor sau nu văd, ori sunt proxeneții atât de șmecheri încât – vezi Doamne – nu pot să-i prindă. Nu frate, toată lumea știe.

Christian Sabbagh: Și-n Italia și în Spania e la fel?

Proxenet: Mă, în Italia cu garda e mai greu, ai înțeles? Dar …și pe acolo. Nu pot să dau exact nume de orașe sau locații unde… Și acolo se mai fac. Dar nu face direct românul. Face, nu știu, patronul localului, face altcineva de acolo. Dar și ăia iau, nu te gândi că nu… Prostituția nu-i ceva de…“hai să vindem droguri, arme sau mai știu eu ce”. Înțelegi? E totul la fațadă… Și mai nou, e faza cu… net-ul, suni și te duci la ele acasă. Apartamente închiriate … Dar alea, toate au proxeneți iubiți. Crede-mă, ți-o spun din proprie experiență. Acolo se leagă totul.

proxenet 1

Christian Sabbagh: Crezi că ar putea fi eradicat acest fenomen sau e o industrie unde sunt foarte mulți bani?

Proxenet: Se poate eradica acest fenomen, dar făcut public, cum sunteți voi, presa… La ce mod? În primul rând să le dea voie pe bune. Deci, nu știu cât de tâmpită e sau nu legea, dar ar fi ok să se facă prostituție legal. Pentru că atunci, fetele beneficiază de o grămadă de facilități, de o grămadă de chestii. Pentru că asta e o meserie de când lumea și pământul, știi, prostituția. Nu poți s-o schimbi. Adică, nu poți s-o oprești “băi, nu mai, gata, nu se mai f… nimeni că nu mai vreau eu!”. N-ai cum! Doar să faci public, să-i înveți, sa-i atragi, să spui “ia, mă, uite, vino încoace. Ai camera asta, clădirea asta. Făceți-vă treaba aici. Tu ce vrei, mă? Să fii pește? Da, bun. Fă-ți, mă, firmă. Fă-ți aicea, plătești taxe la stat și nu te doare capul.” Se pot face chestii.

Christian Sabbagh: Cu alte cuvinte, statul devine cel mai mare proxenet, nu?

Proxenet: Da, păi asta e, asta e! Dar, în același timp gândește-te că n-or să mai fie atâtea boli, majoritatea prostituatelor sunt drogate, începând de la legale, heroină și așa mai departe. Sunt pline de boli. Deci, o vezi frumoasă, o vezi la 18 -20 ani mare piesă, siliconată și alte alea, și ea e plină de…nu mai zic SIDA  sau altceva, sunt boli necunoscute pe care nici nu le-au descoperit ăștia până acum. Adică, riști să stai de vorbă cu ea și ți-ai luat ceva. Nu te gândi că dacă-i cu mai mulți bani, nu-i bolnavă. Nu…

Christian Sabbagh: Dar ele cum sunt ținute? Sunt drogate de regulă?

Proxenet: Nu, frate. Dacă e vorba de droguri, e foarte simplu pentru că știe că la tine se va droga, se întoarce acasă. Acolo trage, e bine, e ok. Heroina e “inexplicabilă”. Dacă o dă pe seringă, acolo e foarte simplu de manipulat. Adică, nu trebuie să te mai strofoci tu. Și o plimbi, o scoți în oraș, o duci în cluburi. Toată lumea știe că-i gagică-ta, adică așa se lucrează. Îi oferi încredere. Ai înțeles? Sunt naive… Se deșteaptă pe parcurs…ori își revin și-și văd de o școală, de o facultate, ori se haladesc și-și fac șmecherii pe cont propriu. Sau își iau și ele, la rândul lor, alte proaste.

Christian Sabbagh: Cum îți explici că la un moment dat ele știu ce fac, au posibilitatea de a fugi…

Proxenet: N-o ține nimeni cu japca, asta nu înțelegi.

Christian Sabbagh: Au fost foarte multe cazuri când au spus că au fost exploatate!

Proxenet: Mint. Mint. Exploatate la ce mod…ahh, se poate “mai ia și clientul ăsta că… pana mea”…aicea da, de acord. Dar, nu batute, nu… Să ajungi la bătăi, de ce? Din gelozia lor. Că sunt proaste. Tu, ca proxenet, tre’ s-o mai f… și pe aia, și pe-ailalta, să-i oferi si lu’ aia aceeași afecțiune, adică trebuie să te dedublezi… Și, la un moment dat intervine ura, cearta, scandal, pentru că sunt atât de proaste încât ele chiar cred că tu o iubești cand ea o s… și…ai ințeles?

Christian Sabbagh: De acord, dar pe baza mărturiei ei…

Proxenet: Te duci la pârnaie, da…da, da… Păi, aicea e, vezi, orice căcat d-ăsta are un risc. Vrei să faci bani ilegal, faci. Dar se mai înfundă, știi… Oricum, sunt multe alte căi în care faci bani, știi… În mare parte, din punctul meu de vedere, ce știu, prin ce am trecut și ce am făcut și ce fac și așa mai departe, rare cazuri în care tu ca și client iei o prostituată ținută în cameră sub cheie, bătută…Au fost chestii de genul cu ceva timp în urmă, dar acum nu.

Christian Sabbagh: Dar proxeneții albanezi cum se comportă cu ele?

Proxenet: E aceeași tipologie. Nu te gândi că e ceva diferit de noi. Din contră, ăia poate sunt mai ok, de multe ori. Pentru că și ăia, la rândul lor, nu lucrează cu prostituate de la ei neapărat. Și cu românce și cu…sunt toate națiile posibile și imposibile, crede-mă. Un proxenet care se respectă are și o asiatică, are și o mulatră, eventual negresă, adică, dacă te respecți și faci bani din asta, faci frate! Și când vorbim de o prostituată, o asiatică șmecheră, bună, și tu-i dai pedigree-ul – adică vezi că e ok din punct de vedere sănătate și așa mai departe – o scoți așa, pe noapte și la 5000 de euro.  Adică…da! Și cu oameni care sunt, ori persoane publice, ori oameni de afaceri cu foarte mulți bani, care preferă o puștoaică de 17-18 ani, 16 ani…ai ințeles? Curată, să n-aibă nici o boală, adică omul să facă iubire d-aia cu năbădai.  Sunt fel și fel de oameni, frate. Dacă stai printre ele și le auzi cum povestesc, ce-au pus să facă și ce nebunii, scrii o carte, știi ce zic…te amuzi. Dar se fac bani, ce-i drept, se fac bani mulți. Se culeg informații prin prostituate, se transmit informații prin prostituate, se fac tranzacții prin prostituate și așa mai departe. E un lanț întreg de afaceri prin ele.

Christian Sabbagh: Și o întreagă industrie…

Proxenet: Da, da…

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts