Editorial

Curaj sau superficialitate din partea diplomației române?

Decizia autorităților române de a expulza un oficial al Ambasadei Rusiei din București în contextul tensiunilor actuale din regiune este un lucru care mă îngrijorează mult.

După părerea mea este un semnal foarte grav asupra faptului că România nu mai este condusă de oameni foarte bine pregătiți, interesați de viața grea a românilor din ultimii o sută de ani.
Dovada a ceea ce susțin este înșăși reacția oficialilor ruși! Moscova consideră decizia României de a expulza un diplomat rus ca fiind neprietenoasă și își rezervă dreptul de a “lua măsuri relevante ca răspuns”.

Nu vreau să mă gândesc ce consecințe pot avea deciziile superficiale ale celor care ne conduc, astăzi, în special, în contextul tensiunilor actuale dintre cele două țări. Tensiuni pe care nimeni nu a dorit și nici nu a știut cum să le aplaneze în mod profesionist și constructiv pentru binele românilor obișnuiți.

Nu cred că poporul român este în măsură să suporte acum un conflict armat, cu atât mai mult unul diplomatic în regiune, după treizeci de ani de corupție, infatuare și mai ales indiferență din partea celor care au condus țara. Amatorismul persoanelor care ne conduc începe să ne coste din ce în ce mai mult!! Politicienii de astăzi trebuie să ia în calcul faptul că românii au avut și au o viață mult prea grea, mai ales acum, fiind încercați și de efectele acestei pandemii care nu se mai termină.

Este foarte adevărat faptul că astfel de expulzări sunt de actualitate în ultimul timp, chiar la modă. Republica Ceha a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei din Cehia în urmă cu două săptămâni, Estonia, Letonia și Lituania vor expulza alți patru diplomati ruși, Slovacia va face același lucru. Nici una dintre țări însă nu este în situația României. Este lucrul pe care aproape nimeni nu îl mai ia in calcul!! Nu sunt învecinați în mod direct cu foste țări sovietice și nici nu au aceeași istorie diplomatică ca noi în trecut.

Tot ceea ce nu ne trebuie acum este un conflict diplomatic foarte puternic, poate chiar și unul militar, care mai mult ca sigur că ar avea în primul rând consecințe economice foarte severe.

Ce se întâmplă de fapt în ambasadele României din străinătate de mai bine de 30 de ani? A fost cineva interesat de acest lucru?

Există sancțiuni care, indiscutabil, trebuiesc aplicate. Dacă sunt reale și dacă sunt grave!! De asemenea, există parteneriate militare și diplomatice, acorduri care trebuie respectate în mod onorabil și ele, însă fără a obliga întreaga țară să plătească consecințe atât de grave în momente atât de dificile.

Pentru toți cei care nu sunt deloc interesați de viața românilor obișnuiți, este timpul să aflați lucruri șocante. Pensia minimă în România pe perioada pandemiei este la fel ca înainte, doar simbolică, 800 lei/lună. Ajutorul social pentru persoanele care nu au nici un fel de venit este de doar…150 lei/lună. Fenomenele de corupție sunt mai mari în perioada pandemiei iar autoritătile statului și nici președintele nu aplică legi restrictive împotriva acestui lucru, nici măcar în perioada în care contractăm credite uriașe zilnic.

Considerați că accentuarea unui conflict diplomatic puternic în regiune este un lucru oportun pentru poporul român acum?

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *