Intelligence

Columbia: armata e implicată în spionarea unor jurnaliști, avocați, politicieni

Armata Columbiană e implicată într-o amplă operaţiune de spionaj, vizând cel puţin 130 de persoane, printre care jurnalişti, judecători şi apărători ai drepturilor omului. Biroul ONU pentru drepturile omului din Columbia, a declarat că activităţile de “intelligence” nu ar trebui să submineze garanţiile de protejare a drepturilor omului.

Untitled 4

Ministrul columbian al apărării, Carlos Holmes Trujillo, a anunţat demiterea a 11 ofițeri superiori,  ca răspuns la informaţiile din mass-media, iar procurorul general a deschis deja o anchetă. Militarii de rang înalt sunt acuzați că au interceptat ilegal convorbirile celor vizați, au colectat informații despre ei, precum numere de telefon, adrese de domiciliu, e-mailuri, le-au supravegheat rudele, prietenii.

gangsters outdoors P4RL3YZ 1024x683

Printre cei vizați de serviciile de informații militare, se numără și un jurnalist care lucrează pentru „New York Times”.

Columbia a mai fost implicată într-un scandal de spionaj,  în urmă cu aproape un deceniu, cand Departamentul Administrativ de Securitate (DAS),  a înterceptat ilegal mai mulți politicieni din opoziție.  Fosta șefă a acestui serviciu, Maria del Pilar Hurtado, a fost  ulterior condamnată la 14 ani de închisoare.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts