Special

Avertisment ING Bank: VISHING – Cea mai nouă metodă de accesare frauduloasă a conturilor bancare

ING Bank își avertizează clienții cu privire la o nouă înșelătorie prin care infractorii încearcă să devalizeze conturile victimelor.

Voice phishing – sau mai pe scurt vishing – e o metoda frauduloasa prin care poti fi contactat telefonic de catre persoane care pretind a fi din partea autoritatilor (politisti, procurori, angajati ai ING Bank sau ai unor companii IT) si care iti solitica accesul de la distanta pe calculatorul tau sub diferite pretexte inventate. Scopul lor real este de a-ti accesa datele bancare si de a-ti fura banii.

NU raspunde la apeluri din afara tarii, mai ales daca nu cunosti persoane din tarile respective.   

NU divulga niciun fel de date confidentiale cum ar fi userul si parola Home’Bank, codul de activare, numarul cardului, codul CVV2 sau PIN-ul. 

NU instala aplicatii si NU accesa site-uri la indicatiile persoanelor care te contacteaza telefonic.   

NU presupune ca persoanele care te contacteaza sunt de incredere doar pentru ca stiu cateva informatii despre tine, pe care e foarte simplu sa le afle de pe retelele de socializare.


Cele mai frecvente “scenarii” inventate de escroci: 

Castig neasteptat – ai castigat o suma mare de bani, iar pentru a intra in posesia ei trebuie sa oferi datele tale confidentiale.
 
Calculator virusat – din cauza unor virusi din calculatorul tau, a aparut o eroare in sistemul bancii si e nevoie de datele tale pentru a remedia problema. 
 
O urgenta a bancii – escrocii vor invoca nevoia rapida la informatiile tale, punand asta pe seama unor proceduri bancare false.
 
In situatia in care primesti pe e-mail sau pe SMS un mesaj pe care tu il consideri suspect– cum ar fi de pilda autorizarea unei tranzactii pe care nu ai initiat-o – te rugam sa ne contactezi la *2ING sau la *2464 (apelabile atat din retele nationale, cat si din strainatate: 40 31 406 2INGsau 40 31 406 2464).

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts