Actualitate News

Atenţie la jucăriile pe care le cumpăraţi copiilor!

Se apropie Sărbătorile de iarnă și toți vrem să ne surprindem copiii cu cadouri de Moș Crăciun. Însă trebuie să fim atenți ce și de unde cumpărăm, pentru a nu le pune în pericol sănătatea celor dragi și a nu fi păcăliți de comercianți fără scrupule. Poliția Română recomandă, printre altele, să apelăm doar la magazine specializate și să ne asigurăm că produsele sunt conforme legislației UE.

Opt recomandări ale Poliției Române:

  • Cumpărați doar din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, în cazul unei eventuale reclamații!
  • Dacă alegeți să achiziționați din mediul online, evitați operatorii economici care nu afişează datele de contact complete (adresă, telefon, cod de înregistrare fiscală etc.) şi care se rezumă la o simplă adresă de e-mail sau la un număr de telefon.
  • Nu plătiți în avans pentru produse comandate prin internet de la persoane necunoscute!
  •  Analizați cu atenție ofertele foarte tentante sau dacă un vânzător insistă să încheiați o tranzacţie!!
  •  Verificați existența marcajului CE, care conduce la prezumția că produsul este sigur, conform legislației în vigoare în Uniunea Europeană.
  • Produsul trebuie să aibă instrucțiuni de utilizare și avertismente traduse în limba română.
  •  Unele jucării necesită o atenție deosebită dat fiind riscurile particulare pe care le prezintă (jucăriile alimentate electric – riscuri de arsuri și de explozie, jucăriile gonflabile, precum și cele care au muchii tăioase sau piese ușor detașabile – risc de ingerare de către copii sau de sufocare).
  •  În cazul jucăriilor considerate periculoase, instrucțiunile de utilizare trebuie să avertizeze în mod complet și eficient asupra pericolelor ce pot apărea în timpul folosirii, dar și modul de evitare a oricărui risc.

Comisia Europeană primește semnalări din partea autorităților naționale din UE cu privire la produsele periculoase identificate pe piețele lor. Acestea sunt transmise autorităților naționale prin sistemul de alertă rapidă și pot fi consultate la adresa:

https://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/safety_products/rapex/alerts/?event=main.listNotifications&lng=ro.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts