Statele Unite își îndeamnă cetățenii să plece imediat din Ucraina. Atacul din partea Rusiei ar urma să aibă loc miercuri, potrivit experților militari. Ministerul de Externe din Marea Britanie a transmis că toți cetățenii englezi ar trebui să plece căt timp mai sunt disponibile mijloace de transport comerciale. Și Letonia, Olanda, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia si Israel le cer oamenilor să se întoarcă acasă acum când amenințările din partea Rusiei sunt tot mai mari. Până și oficialii ruși de la ambasada din Kiev vor părăsi țara, dar Moscova vorbeşte despre o optimizare a personalului.
În schimb, autoritățile din Ucraina îi asigură pe oameni că nu sunt motive de îngrijorare. Nu există niciun semn clar că Rusia va invada miercuri, aşa cum spun serviciile americane de informaţii, iar soldații sunt pregătiți în cazul unui atac. Au fost pregătiet rezerve de electricitate și combustibili, adăposturi pentru oameni și metode de a comunica în caz că internetul va cădea.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a ținut să îi asigure pe cetățeni că nu sunt motive de îngrijorare.
Potrivit serviciilor secrete americane, invazia ar putea începe chiar în timpul olimpiadei, cel mai probabil miercuri.
Ucraina este încercuită din trei părți. Rusia are mai bine de 10 baze militare cu zeci de mii de soldați pregătiți să atace în orice moment. Un alt atac ar putea veni dinspre Belarus, unde aproximativ 30 de mii de soldați ruși sunt campați la mai puțin de 25 de kilometri de graniță pentru exerciţii militare. Forțe impresionante și poate cel mai periculos armament se află în Crimeea – cu avioane de luptă, bombardiere, sisteme antiaeriene şi nave.
La capitolul artilerie grea, tunul Malka este, de departe, o armă extrem de distrugătoare. Este considerat unul dintre cele mai puternice obuziere autopropulsate din lume. Poate lansa proiectile de mari dimensiuni, chiar şi cu încărcătură nucleară, până la 55 de kilometri.
Rusia a adus şi aeronave de luptă lângă graniţa Ucrainei. Douăsprezece astfel de aparate care pot detecta ținte la o distanța de până la 400 de kilometri se află la granița dintre Belarus și Ucraina. În plus, două divizii de sistem de rachete sol-aer, Panțîr-S1 sunt active deja în zonă.
Ruşii au capacitatea de a ataca şi de pe mare. Moscova tocmai a rechemat 6 nave de război din marea mediterană, care se vor alătura exerciţiilor militare din zona Crimeei. Sunt doar câteva dintre capabilităţile Rusiei de la graniţa cu Ucraina.
De cealaltă parte, Ucraina dispune de o armată formată din 200 de mii de soldaţi. Nici dotările nu sunt dintre cele mai slabe, chiar dacă nu se ridică la nivelul ruşilor. Kievul are peste 300 de aeronave, 3 mii de tancuri, aproape 13 mii de blindate, 490 de lansatoare de rachete și 38 de nave.