War Zone

Analiza mișcărilor din confruntările Iran-Israel

“Nebunii” de pe masa de șah

Șahul își are originile în Persia antică. Este un joc strategic care implică planificare și previziune. Folosind șahul ca metaforă, să analizăm politica celor două state, Israel-Iran, ca o partidă de șah, unde fiecare mișcare poate influența profund cursul evenimentelor la nivel mondial.

Deschiderea jocului

La începutul unei partide de șah, deschiderea setează tonul jocului. Pe 1 aprilie 2024, un atac aerian al Israelului a vizat ambasada Iranului din Damasc, Siria. Această lovitură s-a soldat cu moartea mai multor consilieri și comandanți militari iranieni, printre care și un comandant senior al Forței Quds, Mohammad Reza Zahedi.

Incidentul a provocat condamnări puternice din partea Iranului și Siriei, fiind descris ca o încălcare gravă a legilor internaționale. Oficialii iranieni au promis un răspuns decisiv. Comunitatea internațională, inclusiv Uniunea Europeană și Națiunile Unite, a îndemnat la reținere și respectarea normelor diplomatice​.

Pe 10 aprilie, avertizam  pe blogul meu christiansabbagh.info că, tensiunile dintre Israel și Iran au atins cote fără precedent. Ca și om care a crescut în țările arabe, devenit ulterior corespondent de război în Orientul Mijlociu, cunosc mentalitatea lor, ba chiar am anticipat fiecare mutare pe tabla de șah.

Adversarul mută pionul

Aceasta este faza în care cele mai complexe și strategice mișcări au loc în șah. Rapoartele indică faptul că atacurile iraniene nu au vizat centre civile, ci baze militare izolate. Altfel spus, o intenție de a limita victimele civile, concentrându-se doar pe obiective militare. A fost mai mult “un foc de artificii”, cum bine spunea un israelian pe pagina mea oficială de facebook. Așa este,  iranienii au tras rachete doar pentru a calma furia arabilor și a produce pagube în bugetul israelian, peste 1 miliard de euro bani cheluiți pentru a opri acest baraj de foc.

Sfârșitul jocului

În această etapă, fiecare mișcare contează enorm, similar cu etapele critice ale negocierilor internaționale sau a crizelor. În șah, sfârșitul jocului adesea implică sacrificii și compromisuri strategice pentru a asigura un avantaj sau pentru a evita un eșec.

Statele Unite au avut un rol major în interceptarea dronelor, doborând aproximativ 70 din cele 170 de drone. Utilizarea apărării aeriene și a avioanelor în luptele aer-aer a fost esențială pentru reducerea amenințării. Apărarea israeliană, inclusiv sistemul Arrow-2 și Arrow-3, a funcționat eficient, interceptând majoritatea rachetelor. Cu toate acestea, 7 din 150 de rachete balistice au reușit să-și atingă ținta, ceea ce pune la îndoială eficacitatea declarată de 99%.

.

În loc de epilog

În lumea asta mai există un conflict major, cel dintre Ucraina și Rusia. America nu poate avea resurse la nesfârșit, acționează pe două fronturi. Cui va da prioritar muniție? Rușii vor începe ofensiva cât de curând, iar situația militarilor ucraineni este dramatică pe front.

În concluzie, aceste două războaie, Israel-Iran, Ucraina-Rusia, au implicații profunde pentru securitatea regională și stabilitatea internațională. Este crucial ca aceste zone să fie detensionate, până nu va fi prea târziu pentru omenire!

 

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *