Special

Alertele false la 112 și adevăratele amenințări din spatele lor

“La data de 29 ianuarie 2019, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și ai Serviciului Județean de Poliție Transporturi Prahova au depistat, în zona centrală a municipiului Ploiești, un bărbat bănuit că, în cursul aceleiași seri, ar fi alarmat autoritățile, prin serviciul 112, cu privire la amplasarea unor bombe cu gaz sarin, în București”, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Știrea de mai sus a făcut deja înconjurul presei din România. Între timp, serviciile de intervenție au stabilit că alertele erau false, iar poliția l-a reținut deja pe autorul farselor. Este același bărbat care a mai anunțat încă două astfel de incidente în ultimele luni: două atentate asupra unor avioane și o explozie “iminentă” în Piața Unirii din București.

Cazul nu e singular. Anul trecut, jumătate dintre apelurile înregistrate la 112 s-au dovedit a fi alarme false. În cele mai multe dintre cazuri, cele aproximativ șapte milioane de glume ne-au costat bani, resurse și timp. Fiecare astfel de apel înregistrat la linia de urgență trebuie investigat cu toată rigoarea, chiar dacă pare neverosimil. În special amenințările cu atentate de tip terorist.

Cine să își asume răspunderea de a ignora un astfel de pericol? Sigur, partea bună este că nu am avut parte de evenimente tragice. În lumea în care trăim astăzi, ne bucurăm că au fost doar glume, prin comparație cu ce vedem săptămânal prin alte țări.

În realitate, fenomenul alertelor false este un pericol în sine. În primul rând pentru că pune pe drumuri degeaba ofițeri, medici, geniști, mașini și echipamente care ar putea fi vitale pentru salvarea unor vieți în situații cât se poate de reale. În al doilea rând, pentru că arată ignoranța și disprețul unora dintre noi față de instituțiile din sistemul de siguranță națională. Un stat puternic se bazează în primul rând pe încrederea și respectul oamenilor în structurile sale.

Un cetățean civilizat nu poate lua în derâdere propria siguranță și nici pe aceia de la care așteaptă ajutor în caz de pericol. Ceva extrem de grav s-a petrecut în societatea noastră în ultimii ani, dacă am ajuns în punctul în care transformăm orice lucru într-o glumă ieftină.

Am reușit să punem la punct un sistem de siguranță națională care nu ne-a înșelat așteptările până acum. Avem profesioniști redutabili care pot răspunde în timp real oricărui tip de atentat terorist. Avem însă, un punct slab. Nu știm să luptăm cu una dintre cele mai periculoase amenințări ale lumii de astăzi: ignoranța.

Christian Sabbagh

Christian Sabbagh este jurnalist de investigații, realizator de emisiuni, corespondent de război, prezentator TV.
Follow Me:

Related Posts