Începând cu 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordine provizorii de protecție pentru victimele cazurilor de violență domestică, pe o perioadă de 5 zile. Este pentru prima dată când oamenii legii pot lua pe loc această măsură!
Până acum polițiștii întocmeau un dosar de cercetare penală privind săvârșirea unei infracțiuni, loviri sau alte violențe, amenințare, iar victima era nevoită să solicite unei instanțe eliberarea unui ordin de protecție. Acum, victima nu mai este nevoită să aştepte decizia unui judecător. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiști, pe o perioadă de 5 zile.
Intervenţiile în cazurile de violenţă domestică se pot face din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
Victima, separată de agresor
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor. Noua lege le permite polițiștilor să-i scoată de îndată din casă pe agresori, chiar dacă aceștia sunt propietarii locuinței.
În momentul evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.